Chodci neriskujte své životy! Zákon vám život neuchrání

PŘÍBRAM – Téměř tři roky platí nová povinnost pro chodce, mít na sobě reflexní prvky. Zejména, když se pohybují za snížené viditelnosti (tma, mlha, déšť, šero) mimo obec podél okraje vozovky a není tam veřejné osvětlení. Reflexní prvek má být dobře viditelný zepředu i zezadu pro ostatní účastníky silničního provozu a měl by být umístěn směrem do silnice. Chodci to stále ignorují a riskují tak své životy.

V případě porušení dané povinnosti hrozí přestupci pokuta do dvou tisíc korun, říká zákon. Nikdo si ale neuvědomuje, že k té už nemusí vůbec dojít. Řidiči totiž skutečně nemusí temnou postavu včas zaregistrovat, i kdyby stokrát chtěli. Platit pak už bude možná jen řidič, protože chodec střet nepřežije.

“Chodci sami by měli mít především zodpovědný přístup při pohybu v silničním provozu, jsou spolu s cyklisty ti nejzranitelnější. Příčinou mnoha tragických nehod je nedostatečná viditelnost. Používáním reflexních oděvních součástek a doplňků se zvyšuje světelný kontrast vůči pozadí a prodlužuje vzdálenost, na jakou jsou vidět. Modré oblečení je zpozorovatelné pouze na 18 metrů, reflexní prvky až na 200 metrů. Při rychlosti 75 km/h potřebuje řidič asi 30 metrů na to, aby zareagoval a stihl se jdoucí osobě vyhnout,” informovala občany Monika Schindlová v rámci preventivní kontrolní akce na ochranné prostředky.