Požár ve stájích Apolenka! Koně se podařilo zachránit

PARDUBICKO – Od brzkého rána hasiči likvidují požár stodoly v komplexu Apolenka v obci Spojil. Na místě zasahují profesionální hasiči z Pardubic a Chrudimi a dobrovolné jednotky z Hostovic, Dašic, Sezemic a Spojila. Požár byl během dopoledne lokalizován, budova se ale zřejmě bude muset strhnout kvůli narušené statice. Uskladněné seno a sláma se nyní pod dohledem hasičů nechá dohořet.

Bylo zde ustájeno asi 40 koní. Koně se podařilo vypustit, někteří utekli sami. Policie zastavila ráno na dvě hodiny v okolí dopravu, protože koně ve zmatku vybíhali i na silnici. S odchytem koní hasičům pomáhali i městští strážníci z Pardubic. Žádné zvíře nebylo zraněno.

Stodola, ve které byla uskladněna píce na zimu, má rozměry 20 krát 20 metrů. Plameny zasáhly celý objekt a střecha se zřítila. Škodu hasiči předběžně vyčíslili na 2,5 milionu korun. Podle neoficiálních informací by nejpravděpodobnější příčinou požáru mohla být technická závada.

Farma přišla o veškeré krmivo na celou sezónu, což je velký problém v současné době, kdy je kvůli suchému létu v celé zemi sena a slámy nedostatek.

Farma Apolenka byla založena v roce 1999. Věnuje se osobám se zdravotním postižením prostřednictvím hiporehabilitace, pracovních zkušeností, sportovních aktivit či vzdělávání, to vše v prostředí zemědělského statku ve společnosti koní a ostatních zvířat. Na farmě se také prodávají farmářské výrobky z mléka.