Z hořícího zanedbaného domu v Liberci bylo evakuováno jedenáct lidí

LIBEREC – Požár v jednom z bytových domů ve Vojanově ulici dnes ráno zaměstnal liberecké hasiče. Hořelo v posledním patře a na půdě. Hasiči z domu evakuovali jedenáct lidí, nikdo nebyl naštěstí zraněn.

Požár byl ohlášen před půl osmou ráno a na místo vyjely čtyři hasičské jednotky. V době jejich příjezdu byl vidět hustý dým valící se z oken čtvrtého patra jednoho z nechvalně známých bytových domů. První jednotka zahájila ihned po příjezdu průzkum místa zásahu. „Hořelo v horním bytě a půdním prostoru domu. Hasiči z objektu ihned evakuovali 11 lidí, nikdo nebyl zraněn. I přes to velitel zásahu povolal evakuační autobus, aby v chladném počasí zajistil pro evakuované zázemí,“ popsala událost mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Protože byl celý objekt hodně zakouřený, zasahovali hasiči v dýchací technice a k odvětrání použili přetlakovou ventilaci. K likvidaci požáru nasadili dva vodní proudy. Celý bytový dům také prohlédli dvěma termokamerami, aby odhalili možná skrytá ohniska požáru. Na místo se dostavil vyšetřovatel příčin vzniku požárů, aby po nezbytném šetření stanovil příčinu požáru a výši škody.

Dům ve Vojanově ulici je jedním ze tří domů, ve kterých bydlí sociálně slabí lidé. Už tam došlo k fyzickému napadení a o různé verbální výpady zde není nouze. Stav budov je hodně zanedbaný. Proto chce město v ulici vyhlásit bezdoplatkovou zónu, aby zde majitel nemohl ubytovávat lidi, kteří dostávají od státu doplatky na bydlení.

Foto: HZS Libereckého kraje