Jedete na hory? Máme pro vás pár doporučení na cesty

JIŽNÍ ČECHY – S přibývajícím sněhem v horských střediscích se zvyšuje provoz na komunikacích v těchto oblastech. Jak se tedy chovat na silnicích a v samotných lyžařských areálech se svým automobilem? Máme pro vás několik doporučení pro vaši bezpečnost.

Základem je samozřejmě zimní obutí. To je vždy v období od 1. listopadu do 31. března povinné, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, ledu, námraza či lze takový stav předpokládat. „U vozidel o hmotnosti do 3,5 tuny musí být hloubka dezénu nejméně 4 milimetry a u vozidel převyšujících 3,5 tuny nejméně 4,6 milimetrů na všech hnacích nápravách,“ sdělila mluvčí jihočeské policie Štěpánka Uhlířová. Důležité je také, aby řidiči přizpůsobili rychlost jízdy svým schopnostem a stavu a povaze komunikace. „Neměli by přeceňovat své síly a měli by jezdit vždy s nejvyšší opatrností,“ dodává Uhlířová.

Problémy mohou nastat i při parkování v některých lyžařských areálech. Řidiči zde totiž mnohdy nerespektují značení a parkují na místech, kde to není povoleno. „Řidiči by měli především respektovat dopravní značení a řídit se pokyny provozovatelů, kteří je dokáží nasměrovat na místa, kde je možné zaparkovat. Důležité je, aby řidiči byli vzájemně ohleduplní, tolerantní a trpěliví,“ říká policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová.

V lyžařských střediscích je nutné počítat s větší hustotou provozu a tak je dobré si vytvořit časovou rezervu. „Při jízdě doporučujeme dodržovat dostatečné rozestupy mezi vozidly, nikdy nevíte, který z řidičů bude mít na namrzlé či zasněžené komunikaci problémy,“ apeluje na řidiče Uhlířová. Velkou výhodou jsou takzvané SKIBUSY, které vás bez stresu z kolon a parkování odvezou přímo do lyžařského areálu.

V neposlední řadě je důležité myslet na to, že automobil není trezor. „Proto v automobilech nenechávejte žádné cenné věci, které by mohly přilákat zloděje,“ dodává Štěpánka Uhlířová. Pokud se tedy těmito doporučeními budete řídit, zážitek z lyžování vám už nebude moci nic zkazit.