Cizinecká policie má nového super moderního pomocníka

LIBERECKÝ KRAJ – Vzhledem k tomu, že pachatelé trestných činů používají stále sofistikovanější metody při páchání nelegální činnosti, také policie se v boji se zločinem vybavuje stále modernější technikou. Policisté Odboru cizinecké policie v Liberci obdrželi nové vozidlo s mobilní termovizí určené prioritně ke střežení státní hranice.

Jedná se o monitorovací vozidlo VW Crafter s termovizí. Hodnota vozu, který je vybaven nejnovějšími technologiemi a je upraven podle požadavků policie, činí přibližně sedm miliónů korun. Monitorovací vozidlo je prioritně určeno pro ochranu státní hranice. Technika umožňuje dohled a sledování v denní i noční době, a to pomocí HD kamery a IR kamery, za každých povětrnostních podmínek. Obraz je pak přenášen na dva monitory umístěné v pracovním prostoru vozu.

Nejnovější technologie umožňují použití vozidla i v rámci jiných policejních činností a služeb, nejen k monitoringu státní hranice. Lze jej využít i při konání větších sportovních akcí, na hudebních festivalech typu Benátská, apod. Vozidlo mohou ostatní složky policie využívat při pátracích akcích po pohřešovaných osobách či při pátrání po odcizených vozidlech.

„Jedná se o naprosto novou a špičkovou techniku, vybavenou kamerou s vysokým rozlišením, což nám významným způsobem zkvalitní a zefektivní naši práci,“ sdělil vedoucí cizinecké policie Petr Jakubec. „Bylo také nutné proškolit naše policisty, aby s novými technologiemi dokázali pracovat a účinně je využívat. Nyní již nic nebrání tomu vozidlo využívat v rámci služby,“ uzavřel Jakubec.