Kradl okapy ze synagogy za bílého dne!

CHRUDIMSKO – Všímavá úřednice minulé úterý krátce po poledni zpozorovala muže, jak krade okapové svody z vedlejšího areálu synagogy v Heřmanově Městci. Žena na zloděje zavolala městskou policii.

34letý muž při vstupu do areálu památkového objektu překonal metr a půl vysoké oplocení a na pozemku synagogy utrhnul a poškodil dva svody dešťové vody. Boj s okapy musel být urputný. Při zpáteční cestě z areálu ven ale na plot už vylézt nestihl. Na místě ho zadrželi městští strážníci, kteří ho předali kolegům z obvodního oddělení v Heřmanově Městci.

Po provedené lustraci vyšlo najevo, že muž byl za obdobnou majetkovou trestnou činnost už odsouzen a čeká ho nástup do výkonu trestu odnětí svobody. „Vniknutím na soukromý pozemek a sejmutím dvou okapových svodů způsobil škodu prozatímně vyčíslenou na téměř šest tisíc korun. V jeho jednání policisté spatřují podezření z trestného činu krádeže ve druhém odstavci,“ uvedla policejní tisková mluvčí Eva Maturová.

Proč se do takového činu pustil za bílého dne, to nedokázal vysvětlit, ale viníkem může být alkohol. Dechová zkouška totiž byla pozitivní s výsledkem 1,67 promile. Skončil v policejní cele a až po vystřízlivění mohl podat vysvětlení. Ke všemu se přiznal, s policisty spolupracoval. „Trestní řízení je vedeno v tzv. zkráceném přípravném řízení. Za krádež okapů mu hrozí až tříleté vězení,“ dodala mluvčí Maturová.