Víte, co jíst? Nabízíme přehled oceněných středočeských potravin!

STŘEDNÍ ČECHY – Od víkendu se může pyšnit značkou Potravinářský výrobek Středočeského kraje dalších 27 produktů, které prošly přísným hodnocením odborné poroty. Ocenění Regionální potravina se udělovalo už po osmé. Kromě toho, že se vybírají produkty vyrobené v regionu, je stanoven i podíl místních surovin nejméně na 70 procent a hlavní surovina musí být zároveň stoprocentně tuzemského původu.

Přísní porotci vybírali

O značku Potravinářský výrobek Středočeského kraje se letos ucházelo 71 produktů od 14 výrobců ze středních Čech. Vítězové mají nyní právo uvádět na svých výrobcích logo soutěže. Výrobky hodnotila komise tvořená zástupci Středočeského kraje, Odboru veterinární hygieny Krajské veterinární správy, Krajské hygienické stanice, Inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Praze, Odboru životního prostředí a zemědělství KÚSK a Krajského informačního střediska Středočeského kraje.

Oceněné produkty a výrobci

Potravinářským výrobkem Středočeského kraje 2018 bylo celkem oceněno 27 produktů. V kategorii masné výrobky získaly titul Taliány a Uherský salám od výrobce Řeznictví a uzenářství U Dolejších s.r.o. a Zvěřinová klobása z AGROFINANCE CZ a.s.

Víno a pivo

Z vín byly titulem oceněny Ryzlink rýnský – kabinetní víno ročník 2017, Kerner – pozdní sběr, České zemské víno ročník 2016 a Svatovavřinecké – ročník 2014  od Školního statku Středočeského kraje, Lázně Toušeň, středisko Mělník. Ze středočeských piv vybrala porota L. P. 1457 – Hořký ležák od výrobce Pivovar Hubertus a.s. a Polotmavé speciální pivo, Světlé speciální pivo z Pivovaru Herold Březnice a.s.

Pečivo, jogurty a med

Pokud jde o mlýnské a pekárenské produkty, porota ocenila Krušnohorský chléb, Staročeský žitný perník, Bagetu s aronií a Vícezrnnou housku od společnosti PANE spol. s r.o.

Mezi oceněné produkty letos přibyly Med květový jarní, Med lesní z výrazným podílem medovice z lípy, Med květový letní s výrazným podílem medu lesního a Med lesní medovicový z Včelí farmy Samek. Možnost připsat si logo soutěže na svůj výrobek dostal i výrobce Apostolov s.r.o. s Přírodním jogurtem bílým a společnost Proteco Agro  s Broskvovým a Jahodovým plnotučným jogurtem, s Jogurtem zrajícím ve skle a s Kefírovým mlékem. Cenu si připsal i Džem rebarborový z dílny Lucie Hesové.