Skrz na skrz originální. Trpaslík bude vydávat knihy!

Půjč a vrať.  Takový je princip knihobudek – malých veřejných knihoven. Většinou vznikají přeměnou starých telefonních budek, jindy dostávají  formu ptačích budek či lednice. Mělník získá knihovničky veskrze originální. K vidění jsou do pátku 29. března v prvním patře mělnické radnice na náměstí Miru. Určitě upoutá jeden z vítězných návrhů od Kláry Němečkové z UMPRUM.  Její knihobudka bude celá schovaná pod zemí a čnící trpaslík fungovat jako páka. Když ho vezmete za čepici, otevře se podzemní prostor s knihami.

Mladí designéři pro Mělník

Mělnické knihobudky budou jedinečné unikáty ušité na míru konkrétním místům. Autory návrhů jsou studenti designu pražské UMPRUM. Myšlenka vytvořit v Mělníku několik knihobudek, které by byly zároveň i malým uměleckým dílem ve veřejném prostoru, vznikla z iniciativy občanského spolku p.u.n.k. na jaře roku 2018. Tehdy městská knihovna vyřadila spoustu knih, které ještě mohly sloužit čtenářům.

Sedm budek v sedmi lokalitách

Celkem se má v Mělníku na vytipovaných místech objevit sedm autorsky originálních knihobudek. Budou umístěny lokalitách: vyhlídka před vilou Karolou, park mezi kostelem sv. Petra a Pavla, Vrázova vyhlídka, dětské hřiště Na Polabí, komunitní zahrada spolku p.u.n.k. Na Polabí, předprostor Masarykova kulturního domu a pasáž Koruna.

Adoptujte si tu svou!

Ještě v letošním roce by se měl objevit v terénu první z vybraných návrhů v rámci ateliérových dílen UMPRUM. Část nákladů na knihobudky pokryje město a část soukromí sponzoři. Jednotlivé knihovničky je možné i adoptovat a podpořit tím jejich realizaci.