Už jste využili plzeňský carsharing Karkulka?

PLZEŇ – Potřebujete ušetřit peníze a nechcete ztrácet čas spojený s údržbou vlastního auta, řešením složitých dopravních situací v přecpaných ulicích a hledáním volného parkovacího místa? Pak tedy služba sdílení aut (carsharing) Karkulka může být pro vás tím správným řešením.

Služba sdílených aut Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) Karkulka se po úspěšném půlročním provozu rozvíjí. K současným osmi červeným automobilům, které dohromady najely téměř padesát tisíc kilometrů, přibývá pro uživatele devátý vůz.

Od loňského září, kdy se červené sdílené automobily Plzni představily, má carsharing Karkulka více než čtyři sta zaregistrovaných uživatelů a stovky realizovaných jízd. „První měsíce přinášely provozní situace, na které jsme se museli učit reagovat. Se současnými zkušenostmi a hlavně s vědomím, že je o službu zájem, se už ale chceme více zaměřit na její další rozvoj,“ uvedl Milan Šot, vedoucí projektu Karkulka.

„Tuto službu vnímáme jako obrovský potenciál pro mobilitu města. Zkušenosti ukazují, že i veřejností je vnímána pozitivně a má své opodstatnění v řešení přepravy nejen na území Plzně. Pro rychlejší rozšíření této služby hledáme další způsoby jejího využití a jsme rádi, že v rámci pilotního provozu si můžeme otestovat využívání těchto vozidel v méně vytížených časech. I tento model by mohl přispět ke snížení počtu vozidel ve městě,“ uvedl Jiří Ptáček, dopravně provozní ředitel PMDP.

Karkulky začnou využívat i zaměstnanci třetího městského obvodu, a to zatím ve dvouměsíčním zkušebním provozu pro služební cesty. Aby k realizaci pilotního provozu, kdy budou zaměstnanci úřadu sdílená auta využívat, mohlo dojít, musely dopravní podniky zvýšit počet vozů. Oslovily proto dodavatele současných Karkulek s myšlenkou zapůjčení dalšího auta. To ale nebude vyhrazeno jen pracovníkům úřadu, budou si ho moci kdykoliv rezervovat i obvyklí uživatelé Karkulek.

Zdroj: Město Plzeň