Známe výsledky policejní akce! Kolik řidičů překročilo rychlost?

LIBERECKÝ KRAJ – Ve středu proběhla na našich silnicích celorepubliková policejní bezpečnostní akce „SPEED MARATHON“, do níž se zapojili i občané, kteří měli možnost navrhnout policistům tipy na riziková místa, kde by měla měření rychlosti probíhat.

Do akce v Libereckém kraji policie nasadila na tři desítky policistů. V průběhu akce policisté zkontrolovali v celém kraji celkem 249 řidičů. Ti se dopustili dohromady 180 přestupků proti zákonu o silničním provozu, za které zaplatili na pokutách 84 200 korun. Blokově policisté vyřešili 165 přestupků a dalších 15 oznámili do správního řízení. Přesto, že akce byla médii dlouho dopředu avizovaná, porušilo nejvyšší dovolenou rychlost celkem 113 řidičů.

Největšího hříšníka zaznamenaly přístroje na Českolipsku na silnici I/9, který překročil po odečtení tolerance rychlost v místě, kde je nejvyšší dovolená rychlost 70 km/h, o 33 km/h. Největšího hříšníka, který překročil rychlost v obci, naměřili policisté na Liberecku – v obci Raspenava. Po odečtení tolerance jel na padesátce 75 km/h.

Dva z kontrolovaných řidičů usedli za volant pod vlivem alkoholu, kdy naměřené hodnoty byly do jednoho promile. V jednom případě usedl řidič za volant pod vlivem návykových látek. Ve 14 případech policisté řešili nepoužití bezpečnostních pásů a v 15 případech nevyhovující technický stav vozidla.

Lidé v Libereckém kraji navrhli do této akce celkem 282 míst, z nichž dopravní policisté vybrali celkem 68, kde probíhalo měření rychlosti. Že mají obyvatelé Libereckého kraje smysl pro humor, se projevilo, když se stejně jako loni objevily mnohé žertovné nápady, například tato místa: plocha Máchova jezera nebo vodní nádrž Harcov, Sosnová – závodní okruh, vrchol Tanvaldského Špičáku, Šolcův rybník, letiště Liberec, vrchol rozhledny s restaurací Liberecká výšina a jiné další vtipné návrhy.