Cyklista skolil svou rychlou jízdou srnce. Bylo zvíře omámené řepkou?

CHRUDIMSKO – Kuriózní nehodu zaznamenali policisté z dopravního inspektorátu. Střet řidičů se zvěří na silnicích nebývá neobvyklou nehodou, ale aby srnec vběhl do jízdní dráhy cyklistovi a následkem srážky srnec na místě uhynul, to je v podstatě ojedinělý případ.

Nehoda se stala koncem minulého týdne jeden kilometr od Seče. Muž jel na kole v šest hodin ráno do práce, když z hlubokého příkopu zhruba dvacet metrů před ním vyběhl srnec. „Cyklista jel velmi rychle a zabránit střetu neměl šanci. Na kole samozřejmě neseděl poprvé, jde o vášnivého cyklistu, který má v pedálech mnoho kilometrů a nejezdí zrovna nejpomaleji,“ uvedla policejní tisková mluvčí Eva Maturová.

Při střetu cyklista doslova přelétl přes řídítka a zůstal ležet ve stejném příkopu jako mrtvý srnec. Muž naštěstí neutrpěl zranění, která by ho ohrozila na životě, přesto skončil v nemocnici na pozorování. Ze střetu a následného pádu si odnesl odřeniny, naraženiny a zhmoždění.

Kolo je navzdory nárazu v pořádku, odnesla to světla, cyklistická kombinéza a mobilní telefon. „Cyklistický tachometr ve své historii ukazuje rychlost 63 km/h. Dle slov hlavního účastníka nehody v přesně tomto okamžiku už neměl čas brzdit nebo zahájit jakýkoliv úhybný manévr,“ dodala policejní mluvčí.

Policisté varují, že zvěř je nevyzpytatelnou překážkou v silničním provozu nejen pro řidiče motorových vozidel, ale střetu nemusí zabránit ani cyklista. Podle myslivců je chování lesní zvěře v tomto období nevyzpytatelné. Požírá totiž řepku, která na ně působí jako droga s halucinogenními účinky.

Řepka je na našich polích vyseta letos na téměř 400 tisících hektarech, což je asi 15 % výměry všech polí, zatímco průměr v zemích EU je 6,3 procenta. Česká republika je v podílu orné půdy osázené řepkou v Evropské unii na prvním místě. Dříve se řepka pěstovala pouze pro potravinářské účely, dnes se jí víc než polovina pěstuje pro energetiku. K výrobě nafty s povinnou biosložkou se v posledních letech používala třetina až polovina řepky olejky vypěstované na tuzemských polích. Naopak například produkce brambor se u nás neustále rok od roku snižuje, loni se pěstovaly už jen na necelých 23 tisících hektarech, což je téměř pětinásobný pokles od roku 1990.