Přijímací zkoušky na střední školy jsou v plném proudu, vzrostl zájem o technické obory

PARDUBICE – V závěru minulého týdne se na středních školách zřizovaných Pardubickým krajem uskutečnilo 1. kolo přijímacího řízení. Uchazeči do něj letos podali 9496 přihlášek, což je o 655 více než v minulém školním roce. Nejvíce přihlášek eviduje Střední průmyslová škola chemická Pardubice, kde narostl počet přihlášených o 69 a na přijímací zkoušky tam museli vyčlenit 19 učeben. V tomto týdnu jsou na programu škol druhá kola přijímacích zkoušek.

Velký zájem přetrvává o gymnaziální studium, a to jak o víceleté, kde došlo ke zvýšení téměř o 14 procent, tak o čtyřleté. Potěšující však je, že letos je velký zájem také o studium technických oborů a naprostým fenoménem v této oblasti je Střední průmyslová škola chemická, kde je podáno 622 přihlášek. Velmi slušný zájem je i o další technické obory, narůst zaznamenává i zemědělství a také tříleté učební obory, zejména strojírenské a elektro. V oborech s výučním listem je letos o téměř 12 procent více uchazečů. „Nakolik to lze přičíst tomu, že absolventi těchto oborů získávají velmi atraktivní a velmi slušně ohodnocené zaměstnání, či se na tom podílí to, že budoucí maturanti budou povinně skládat maturitní zkoušku z matematiky, to v tuto chvíli lze jenom odhadovat,“ řekl krajský radní Bohumil Bernášek.

Ředitel Střední průmyslové školy chemické Pardubice Jan Ptáček má z velkého zájmu o studium na této škole radost: „Máme obrovské štěstí v tom, že chemie, požární ochrana, bezpečnostní právní činnost jsou obory, které nejsou příliš četné. U chemie je nejbližší konkurence v Praze, v Brně a v Ostravě, takže to je pro nás obrovskou výhodou. Ta jedinečnost nám umožňuje, že si můžeme studenty vybírat. Poslední tři roky je převis zájemců skutečně velký a často k nám přicházejí i žáci z ostatních krajů.“