Osobák se vrátil do Velkého Meziříčí bez strojvedoucího

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – Osobní vlak vyjel v úterý 19. února z Velkého Meziříčí v 8.44 hodin. Za chvíli ale i s 11 cestujícími couval zpátky, od zastávky Martinice u Velkého Meziříčí, a to bez strojvedoucího. Na případ upozornila policie, která ho předala k prošetření Drážnímu úřadu.

Celá nešťastná situace se odehrála na železniční jednokolejné trati Studenec- Křižanov. „Strojvedoucí před příjezdem do železniční zastávky Martinice u Velkého Meziříčí zjistil poruchu parkovací – střadačové brzdy prvního podvozku, kterou mu signalizovala kontrolka na řídícím stanovišti motorového vozu. Po automatickém zastavení vlaku strojvedoucí z vlaku vystoupil a snažil se vzniklou závadu odstranit, ale špatnou manipulací s brzdovými prvky zapříčinil uzavření dveří a samovolné rozjetí vlaku zpět do železniční stanice Velké Meziříčí,“ informovala krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Strojvedoucí reagoval okamžitě, mimořádnou událost telefonicky ohlásil výpravčímu železniční stanice Velké Meziříčí, který zajistil jízdní cestu na první staniční kolej a po dojezdu do železniční stanice Velké Meziříčí vlak zajistil proti ujetí zarážkami.

„V rámci důkladného prověřování policisté zjistili, že vzhledem k nízké rychlosti vlaku nemohlo dojít k jeho vykolejení ani ke srážce s jiným vlakem. Po celou dobu samovolné jízdy měl vlak uzavřené dveře, čímž bylo znemožněno vystoupení osob za jízdy, nebo jejich vypadnutí,“ upřesnila policejní stanovisko Dana Čírtková s tím, že situací nebyli ohrožení lidé v okolí železnice, a tudíž nedošlo k naplnění skutkové podstaty přečinu obecné ohrožení z nedbalosti.

Naopak je možné, že by se mohlo jednat o přestupek podle příslušného paragrafu zákona o drahách. Proto teď případ prověří pracovníci Drážního úřadu.
„Podnět od Policie ČR jsme zatím neobdrželi, očekáváme tedy, že dorazí v následujících dnech. Jakmile podnět obdržíme, seznámíme se s ním a budeme se jím zabývat. Před vydáním rozhodnutí se také chceme seznámit se závěry vyšetřování mimořádné události dalších institucí, které ze zákona takové nehody vyšetřovat musí (provozovatel dráhy, dopravce a Drážní inspekce),“ uvedl na dotaz naší redakce mluvčí Drážního úřadu Martin Novák. Pokud úřad shledá porušení, zahájí správní řízení s dopravcem. „V takovém případě může hrozit pokuta podle zákona o dráhách až do výše 10 milionů korun. Samozřejmě zatím nelze předvídat, jak Drážní úřad rozhodne,“ upřesnil na závěr Novák.