Neblahý osud posádky amerického bombardéru B-17G u Litic

PLZEŇ – K tragické události došlo 25. dubna 1945 v rámci posledního leteckého náletu na Plzeň. Německé protiletadlové jednotky v okolí Plzně sestřelily tři americké bombardéry. Jeden z nich se zřítil nedaleko Litic.

Traduje se, že místní Němci, neboť Litice již patřily do Sudet a obyvatelstvo bylo převážně německé, letce ubili vším možným, co měli po ruce, ubodali vidlemi a potom nedůstojně pohřbili. Skutečnost je však taková, že nedaleko Litic zemřelo následkem pádu letounu B-17G v jeho troskách pět mužů. Zřejmě se jim nepodařilo včas vyskočit. Byli pohřbeni do společného hrobu na litickém hřbitově a ještě v roce 1945, po osvobození, byli exhumováni a odvezeni. Dvěma členům posádky se podařilo šťastně zachránit a poslední, který též zázračně katastrofu přežil, byl bohužel brzy zadržen a později německými vojáky zastřelen.

Na počest těmto obětem, které padly v posledních dnech války, byl v Liticích postaven pomník, ke kterému si každý rok tuto pohnutou událost chodí připomenout občané Litic, zástupci města, Plzeňského kraje, velvyslanectví Spojených států amerických v České republice a další hosté.

Zdroj: Město Plzeň, A. Jarošová