U Harusova kopce boural autobus! Naštěstí jenom cvičně.

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – Taktické cvičení všech složek integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina a Nemocnice Nové Město na Moravě se odehrálo v Novém Městě na Moravě poslední dubnový den. U výjezdu z parkoviště pod Harusovým kopcem u Vysočina Areny havaroval autobus s autem. Celkem 16 lidí se mělo zranit.

„Při výjezdu z parkoviště se osobní automobil střetl s autobusem, ve kterém cestovalo 19 osob. Obě vozidla se po srážce převrátila na bok. V osobním autě byl samotný řidič,“ přiblížila scénář cvičení mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. „Při nehodě začalo auto hořet v motorovém prostoru,“ doplnila Musilová.

Cílem cvičení bylo ověřit všechny taktické postupy jednotlivých složek IZS při společném zásahu. „Chceme procvičit koordinaci všech složek, ověřit spolupráci s PČR při usměrňování dopravy v místě události, procvičit velení u zásahu, kterého se účastní více složek IZS. Při cvičení také ověříme spojení a komunikaci mezi jednotlivými složkami, “ vyjmenovala ještě před akcí některé úkoly taktického cvičení Petra Musilová.

Do cvičení se zapojily také zásahové jednotky dobrovolných hasičů Nové Město na Moravě, Žďár nad Sázavou 2 a Bobrová. Operovala také Městská policie Nové Město na Moravě.

„Aby situace byla co nejreálnější, provoz v nemocnici jsme nijak neomezili. Pacienti s opravdovými zraněními se potkali s pacienty figuranty, což byli studenti SZŠ Žďár nad Sázavou. Nemocnice díky tomuto cvičení ověřila svůj traumatologický plán,“ uvedla mluvčí novoměstské nemocnice Tamara Pecková.
Podle scénáře taktického cvičení bylo do novoměstské nemocnice dopraveno celkem 16 osob. Z toho 10 se středním zraněním a 6 s velmi lehkým zraněním.