Preventivní akce se změnila v ostrou policejní honičku

JABLONECKO – Během dopravně preventivní akce v Nové Vsi nad Nisou policisté pronásledovali muže, který nereagoval na jejich pokyn k zastavení, ujížděl a poté z vozidla i utekl do lesa.

Včera dopoledne se v Nové Vsi nad Nisou uskutečnila dopravně preventivní akce zaměřená na bezpečnost v silničním provozu. Této akce se společně s policisty z Obvodního oddělení ve Smržovce zúčastnili také žáci ze Základní školy v Nové Vsi nad Nisou, kteří si pro řidiče motorových vozidel připravili vymalované obrázky. Policisté na stanovišti před budovou obecního úřadu kontrolovali řidiče a jejich vozidla. Děti tak měly možnost se těchto kontrol zúčastnit a vidět tak práci policistů ve službě na vlastní oči. 

Ale to s čím nikdo na stanovišti nepočítal, bylo to, že jeden řidič vůbec nereagoval na pokyn policisty k zastavení vozidla a kolem hlídky i přihlížejících dětí projel a poté ještě navíc zrychlil. Policisté na nic nečekali a se zapnutými majáky a zvukovým výstražným znamením se za tímto řidičem rozjeli. Ten po několika stech metrech sice zastavil, ale okamžitě začal z vozu Renault Trafic utíkat směrem k lesu. V odstaveném vozidle zanechal svoji spolujezdkyni, která zpočátku nerozuměla tomu, co vidí.

Smržovští policisté ihned na místo přivolali další hlídky včetně psovoda se služebním psem. Ti se všichni sjeli do prostoru, kam muž z vozidla utíkal. Po několika minutách se policistům podařilo řidiče zadržet a převézt na policejní služebnu. Když policisté přítomným dětem sdělili, že muže zadrželi, tak je děti odměnily velkým potleskem. „Provedenou kontrolou hlídka navíc zjistila, že tento zadržený 37letý muž řídil uvedené vozidlo i přesto, že není držitelem řidičského oprávnění. Dále u něj provedla orientační test na přítomnost omamných a psychotropních látek, jehož výsledek byl pozitivní na látku amphetamin/metamphetamin,“ sdělila policejní tisková mluvčí Dagmar Sochorová.

Po zcela nevšedním zážitku, který nebyl v plánovém programu uvedené preventivní akce, mohli žáci zhlédnout ještě také navíc ukázku výcviku služebního psa a seznámit se tak z prací policejního psovoda, který přijel na místo pátrat po utíkajícím řidiči. „Samozřejmě děti byly nadšené a za ukázky psovoda i jeho čtyřnohého parťáka Borise odměnily potleskem. Na závěr této akce obdrželi všichni žáci z rukou policistů drobné upomínkové předměty, které jim zcela jistě budou dopoledne plné zcela nevšedních zážitků dlouho připomínat,“ dodala mluvčí Sochorová.