Hasiči v noci stavěli hráze a stěhovali dobytek

OLOMOUCKÝ KRAJ – Rostoucí hladina řeky Bečvy a vývoj počasí v severní části Olomouckého kraje přiměli k pohotovosti ve středu večer jak povodňové komise, tak i hasiče.

Hasiči v okolí Lipníku nad Bečvou provedli na třech místech bezpečnostní opatření – stavěli hráze z pytlů s pískem, konkrétně v ulicích Za Porážkou u Skate parku, ulici za Vodu a v Týně na Bečvou. V zásobě měli díky výraznému nasazení hasičských jednotek při přípravě více jak 350 kusů. Do pohotovosti se na Přerovsku zapojili příslušníci v rezervaci po telefonu.

„V devět večer hodin zasedla povodňová komise podruhé, dle původního zadání všechna bezpečnostní opatření byla splněna, na noční hodiny byly vytvořeny monitorovací skupiny. U obce Ústí na Hranicku došlo v nočních hodinách z bezpečnostních důvodů po zaplavení komunikace s nemožností průjezdů osobním vozidlem celkovému uzavření komunikace. Hasiči zde po celou dobu prováděli monitoring,“ popsal situaci mluvčí hasičů Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Voda zaplavila hřiště a natekla do několika sklepů. Tamější obyvatelé však byli připraveni, protože je velká voda nepotrápila poprvé. V obci Špičky hasiči v nočních hodinách vypomohli při přestájení dobytka do bezpečnějších zemědělských objektů.

V Týně nad Bečvou bylo krátce před půl třetí ranní již čtvrtku 23. rozhodnuto o navýšení hrází pomocí dalších pytlů s pískem z důvodu zajištění bezpečnosti pro obyvatele chat určených k trvalému užívání.

„Situaci i nadále sledujeme, vzhledem k ústupu srážkové oblačnosti se nepředpokládá s výrazným zhoršením současného stavu,“ dodal mluvčí.