Soutěž na Divadelní park už má vítěze. Ocenění získala místní autorská dvojice

ZLÍN – Veřejná architektonicko-krajinářská soutěž na území tzv. Divadelního parku, která byla vypsána v únoru letošního roku, už má vítěze. Ze sedmi návrhů se porota rozhodla udělit jen první a druhou cenu, jelikož pouze tyto dva svým obsahem naplnily očekávání zadavatele. „Lokalita za divadlem byla několik let spojována s výstavbou a i vyhlášení této soutěže vyvolalo emoce ohledně umožněné částečné dostavby rohového objektu na ulici Potoky. Věřím, že oba oceněné návrhy situaci zklidní a budoucí revitalizace této plochy bude přijata pozitivně,“ sdělil primátor Jiří Korec.

Ačkoliv se jedná o park, prostor by měl tvořit také důstojný vstup do Dílny či Studia Z. Zároveň by se zde měly konat některé aktivity během festivalu Setkání – Stretnutie. „Oceněné návrhy jsou nadějným příslibem toho, že se situace změní a část aktivit divadla bude možno pořádat v exteriéru,“ dodal ředitel Městského divadla Zlín a zastupitel města Petr Michálek.

Jako nejlepší byl vyhlášen návrh místní autorské dvojice P. Krampla a R. Talaše. Za nimi pak skončila brněnská skupina autorů kolem R. Baloga a L. Šušlíkové. U vítězného návrhu porota ocenila, že jako jediný soustřeďuje pozornost mezi prostor za divadlem a organismem města. „Kašna, jejíž prostor je nově formován půlkruhem stromů, se stává novým přirozeným centrem parku,“ stojí dále v protokolu poroty. „Letní scéna je přirozeně zakomponována do prostoru parku a je celoročně využitelná jako jeho součást. Inovativně je řešen jihovýchodní cíp území při vyústění ulice Divadelní, kde se nově otvírá část vodního toku, přičemž vzniká zajímavý pont de vue v průhledu na kostelní věž.“