Řidička nadýchala téměř čtyři promile, bez řidičáku ale řídila dál

ČESKÁ LÍPA – Ke spolupráci policisty a městské strážníky donutilo počínání opilé řidičky z České Lípy.

Silně vrávorající žena vešla v neděli jednu hodinu po půlnoci do prodejny benzínové čerpací stanice a koupila si lahev vína. Jako by vůbec nevnímala přítomnost uniforem městské policie, nastoupila do auta, sedla za volant a odjela. Strážníci jeli za ní s puštěnými majáky, žena ale bez jakékoliv reakce ujížděla dál. Hlídka ji zastavila na sídlišti Špičák a řidička se podrobila dechové zkoušce. Přístroj opakovaně vykázal pozitivní hodnoty alkoholu v dechu. Nejvyšší z naměřených hodnot pak dosáhla 3,79 promile. Pro podezření z trestného činu si věc převzali státní policisté, kteří 47leté ženě zadrželi řidičský průkaz.

Kdo by si snad pomyslel, že člověk, který nadýchá bezmála čtyři promile při řízení vozu, propadne sebezpytování a pokusí se z podnapilosti například vyspat, by v tomto případě byl daleko od pravdy. Neuběhlo ani 24 hodin a policisté se krátce před půlnocí setkali se ženou za volantem opět. V tomto případě žena na pokyny k zastavení zareagovala takřka okamžitě. „Kontrola byla rychlá i z toho důvodu, že řidička neměla co policistům předložit ke kontrole. O řidičský průkaz přišla již v předchozím případě. A tak opět přišla na řadu dechová zkouška. I nyní, světe div se, přístroj vykázal pozitivní hodnoty. Poněkud nižší, přesto však za volantem „děsivé“. Nejvyšší z naměřených překonala 2,2 promile,“ uvedl policejní tiskový mluvčí Vojtěch Robovský.

Následovalo běžné administrativní kolečko, po němž nepoučitelné řidičce policisté sdělili ve zkráceném přípravném trestním řízení podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což jí v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na jeden rok, zákaz činnosti nebo peněžitý trest. Oba případy byly spojeny ke společnému řízení.

Ilustrační foto