Suché období trápí i houbaře na Slovácku. Hřiby ale stále najdete

UHERSKOHRADIŠŤSKO – Ačkoliv jarní počasí houbařské sezóně na Slovácku přálo, poslední horké období se podepisuje na stavu lesa, a tím i na obsahu houbařských košíků. „Teď to ještě není tak hrozné, ale pokud nezaprší, v lese nebude nic,“ povzdechla si předsedkyně Mykologického klubu Salaš Alena Filípková. Pokud ale víte, jaká místa v lese hledat, stále se ještě můžete vrátit s pěkným úlovkem.

Dobrá zpráva je, že hřiby, které jsou cílem velké části houbařů, stále v lese jsou. Sucho ovšem nepřeje ostatním druhům hub, kterých bývá obvykle velké množství, a kvůli trvalému deficitu vody v krajině se mění i druhová rozmanitost. Údajně nepomohly ani letošní deště. „Rostly jen hřiby, žádné doprovodné houby, ani třepenitky. To je houba, která roste celý rok, sucho jí nevadí, ale ani ta nerostla,“ dodala Filípková.

Některé druhy hub se díky klimatu přestávají vyskytovat. „Třeba stroček trubkovitý, kterým byl posetý celý les, ale několik let už prostě není. Maximálně najdu pět deset plodniček někde u potoka, kde je mokro a slunce zem nevysuší, ale jinak prostě nic,“ říká Filípková.

Pokud se ovšem vydáte do míst, která jsou krytá před sluncem, nemusíte se vrátit s prázdnou. Hřiby najdete spíše v dolinách, u potoků a mokřad, kde se voda déle drží. Jestli i ve vaší lokalitě bojujete se suchem, zkuste se poohlédnout o kousek dál. Například na Smraďavce už byl nález hub co do počtu druhů mnohem lepší a mimo obvyklé hřiby a kozáky se dají nalézt i holubinky.

I přes nepřízeň počasí pořádá Mykologický klub Salaš osvětové akce, které pomáhají veřejnosti vyznat se v houbařských pokladech slováckých lesů. Mykologické procházky si oblíbily děti i dospělí, zvláště vděčné jsou pak podzimní výstavy a ochutnávky, které se i navzdory suchým podmínkám daří každoročně uskutečňovat. V rámci osvěty ale Alena Filípková zmiňuje důležitější věc, na kterou by si houbaři měli dávat pozor. „Lidé zbytečně rozhrabávají hrabanku, když se snaží houby najít,“ varuje. „Nechávají po sobě odpadky, lahve a plechovky od piva, obaly od bonbonu, PET lahve, které schovávají do pařezů a pod větve. Když to člověk donese do lesa, není to přece práce přinést zpět domů.“