ZLÍNSKÝ KRAJ – Soutěž Perla Zlínska vyhlásila Agrární komora Zlín spolu se Zlínským krajem již počtrnácté. Do klání o prestižní titul se přihlásilo celkem sto devětatřicet potravinářských výrobků od čtyřiceti žadatelů z regionu. Cílem soutěže je vyzdvihnout lokální zpracovatele, kteří vyrábí kvalitní potraviny z českých surovin.
Dnešní zákazník preferuje kvalitu a čerstvost, uspět na trhu však není tak jednoduché. Z toho důvodu se Agrární komora Zlín za finanční podpory Zlínského kraje snaží spotřebitelům představit regionální výrobce, kteří při své práci zachovávají vysokou kvalitu a standard. Vítězové se představí 21. září při příležitosti Dne Zlínského kraje, kde je budou moct návštěvníci také ochutnat a zakoupit.
Komise navrhla udělit značku Perla Zlínska 2019 těmto výrobkům:
- Masné výrobky tepelně opracované, trvanlivé a ostatní masné výrobky včetně polotovarů
Vítězné výrobky: Oravská slanina Šerý – Radek Šerý
Grand šunka – Voma s.r.o.
Lhotská šunka od kosti – Řeznictví Singer s.r.o.
- Výrobky z ovčího mléka a skopového masa (zahrnuje maso ovčí, jehněčí)
Vítězný výrobek: NEHODNOCENO
- Mléko, mléčné výrobky a sýry včetně tvarohů a výrobků z nich
Vítězné výrobky: Kozí kefír – Martin Vlček
Kozí sýr brynza – Zerlina s.r.o.
- Pekařské a cukrářské výrobky včetně cukrovinek
Vítězné výrobky: Kdoulový chlebell – Hana Bellová
Staročeský medovník oříšek – MEDOKS s.r.o.
- Med
Vítězný výrobek: Med dvoubarevný – Jiří Jasenský
- Nápoje alkoholické a nealkoholické
Vítězné výrobky: Slivovice – Veselý Grunt s.r.o.
Pivo sváteční polotmavé – Pivovar Záhlinice
Maxmilian polotmavý speciál 13 %-Pivovar Kroměříž s.r.o.
- Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
Vítězný výrobek: Cibule – Jiří Talaš
Meruňka s karamelem – Renata Zezulová
- Ostatní potravinářské výrobky
(zahrnuje ostatní výrobky, které nebylo možno zařadit do shora uvedených kategorií)
Vítězné výrobky: Jablečný ocet Zlaté jablíčko – Evžen Uher
Bramborové halušky – Josef Martinek
Na Cenu hejtmana Zlínského kraje je navrženo ocenění panu Jiřímu Talašovi za zelinářské výrobky – kysané zelí bílé a červené, cibule a česnek.