Které náměstí ponese jméno Václava Havla?

HRADEC KRÁLOVÉ – Kromě lavičky Václava Havla brzy najdeme v krajské metropoli i náměstí, které ponese jeho jméno. O které prostranství se konkrétně jedná? A kdy čeká občany slavnostní odhalení?

Univerzita Hradec Králové přisla s nápadem, aby se náměstí uvnitř univerzitního kampusu Na Soutoku pojmenovalo po prezidentovi Václavu Havlovi. Zatímco před sedmi lety neprošel podobný návrh o přejmenování náměstí Svobody, nyní se hradečtí zastupitelé shodli na jeho schválení. A to i z důvodu, že kromě lavičky Václava Havla před knihovnou ve Wonkově ulici se ve městě žádné prostranství po našem prvním českém státníkovi nejmenuje. „Nápad pojmenování doposud bezejmenného náměstí jsem sdílel. Univerzity si vážím a jsem rád za její iniciativu,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

Slavnostní odhalení je plánováno na 16. listopadu letošního roku, kdy si bude země připomínat výročí 30 let od sametové revoluce. Univerzita i město to vnímají symbolicky, považují studenty z hlediska historie jako bojovníky za svobodu, demokracii a zásadní společenské změny. Někteří občané jsou z nápadu nadšeni, jiní méně. „Co měl Havel společného s naším městem? Proč nepojmenovali náměstí třeba po Karlu Čapkovi? K prostoru kampusu by se to vyjímalo lépe,“ uvádí student Marek Zahradnický.