Maminky pozor! Na trhu se objevil nebezpečný dětský nosič Lionelo Isa Red

Česká obchodní inspekce objevila na tuzemském trhu dětský nosič, který není pro malé děti zcela bezpečný. Dítě z něj může vypadnout nebo odtrhnout plastovou nálepku a spolknout.

Jedná se o výrobek bez rámu a s integrovanými otvory pro nohy dítěte. Je určen pro děti od 4 měsíců do 12 kg. Lze jej nosit na zádech i zepředu. Jeho součástí je funkční síťka, která pomáhá odvádět pot a nadměrné teplo nošeného dítěte a také stabilní opěrka hlavičky dítěte. Nosič má regulace popruhů a přední kapsu. Výrobek byl prodáván v papírové krabici.

Zkoušky provedené laboratoří potvrdily, že tento výrobek nesplňuje požadavky evropské normy. Dítě může lehce odtrhnout nebo ukroutit plastovou nálepku a spolknout ji. Tím může dojít k zablokování dýchacích cest. Dalším nebezpečím jsou na nosiči otvory pro dolní končetiny dítěte, jelikož jsou větší, než předepisuje příslušná norma. Je zde tedy riziko, že při větším náklonu rodiče dítě z nosiče vypadne. Varování a informace pro spotřebitele jsou na výrobku uvedeny pouze v polském jazyce. Chybí návod na použití výrobku a dále číslo a datum příslušné evropské normy.

Kontrolovaná osoba vydala dobrovolné opatření, ve kterém uvedla, že vyřadila výrobek z prodejní nabídky a na trh ho už  nedodává.