Školní výuka není jen o sezení v lavicích. Dětí se učí i při únikových hrách

ZNOJMO – Školy na moravskokrumlovsku se v rámci předškolní výchovy zaměřují na podporu přechodu dětí z mateřské školy na základní. Děti se v předstihu seznamují s prostředím své budoucí školy. Děje se tak prostřednictvím kroužků Předškolák. Mezi další aktivity zaměřené na rozvoj vzdělávání patří také matematicko-logická soutěž Lískulka, kterou pro školy v regionu pořádá ZŠ Vedrovice. Do Bohutic zase jezdí školy na tzv. únikovou hru, která je zaměřená na řešení matematických úkolů.

I na nový školní rok připravují učitelé projektové dny zaměřené na spolupráci s knihovnami a rodiči. „V některých školách vzájemně čtou rodiče s dětmi, jinde chodí děti číst do pečovatelských domů. Oblíbené jsou besedy se spisovateli a také akce Noc s Andersenem, kdy děti přespávají v knihovně či ve škole,“ popisuje Tomáš Třetina, starosta města Moravský Krumlov, které je realizátorem projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání regionu moravskokrumlovsko II. Ten je zaměřen na spolupráci mezi školami, obcemi, ale i dalšími institucemi jako je například knihovna, domovy pro seniory a další.

Některé školy se věnují polytechnickému vzdělávání.  Cílem je naučit děti pracovat s nářadím a nástroji a rozvíjet tak manuální zručnost již od předškolního věku. Oblíbené jsou návštěvy a exkurze do dílen v Polánce, které provozuje SŠ Dopravy, obchodu a služeb Moravský Krumlov. Děti se zde například seznamují s kováním koní, s prací kovářů, automechaniků, mají možnost si prohlédnout roboty a různé další přístroje. Pod dohledem mistrů a učňů si společně vyrábějí výrobky na památku. Mezi těmito aktivitami jsou také zahradnické workshopy pro děti i rodiče. Účastníci se učí poznávat květiny a také se o ně starat.

Autorka fotografií: Eva Fruhwirtová