Houbařská sezóna pokračuje! Podzim nabídne nové druhy úlovků

ZLÍNSKÝ KRAJ – Plné tašky, přetékající košíky, nadité kufry aut. Tak popisují někteří houbaři své úspěchy z letošního léta, které po suchém začátku vystřídaly příjemné deště. Následná exploze hub zaplavila velkou část lesů a houbaři si tak mohli mnout ruce. Tedy pokud v nich od intenzivního čištění svých úlovků ještě měli cit.

Letní nadílku pomalu střídají podzimní druhy hub. „Pokud budou dobré podmínky, objeví se třeba čirůvka fialová a dvoubarvá nebo václavky. Mohly by stále být i hřiby smrkové, křemenáče a kozáci,“ vyjmenovává Alena Filípková z Mykologického klubu Salaš.

Zároveň dodává, že v posledních letech mohou houbaři na konci léta narazit na druhy, které jsou typické pro pozdní podzim. „Taková penízovka sametonohá má ráda chladno. Roste od října až do prvních mrazů, klidně i zmrzne a po oteplení zase dorůstá. Tu už jsme teď našli,“ svěřila se mykoložka. Zároveň se ale pozastavuje nad změnami, které přírodu v nedávných letech postihly. V půlce srpna tak už můžeme narazit na houby, které se v té době běžně neobjevují.

Podzimní druhy hub ale přináší pro nezkušené houbaře možnost záměny. Podle Filípkové se často stává, že si lidé zamění václavky za třepenitky cihlové, které taktéž rostou na pařezu. Sice nejsou jedovaté, ale mají nepříjemnou hořkou chuť.

Jako milovnice hub si je Filípková ráda připravuje na všechny způsoby. Pokud by ale měla vybrat jednu dobrotu, vzpomíná si na svůj oblíbený recept, kterým jsou dušené houby s dýňovou kaší. „Uděláte si klasickou dýňovou kaši a k tomu zvlášť podusíte směs hub jenom na cibulce. Opepříte, osolíte a okořeníte podle chuti. Směs dáte na kaši, posypete petrželí,“ popisuje.

I když zní recept jednoduše, pravidelně sklízí velké úspěchy. „Poprvé jsem ho udělala před několika lety na naši houbařskou výstavu, ale připravila jsem toho málo, protože jsem si myslela, že chlapi to stejně jíst nebudou. To přiláká možná ženy, které si hlídají linii. Tak jsem přinesla jen trochu a byl to obrovský hit. Chlapi chodili řadě,“ směje se mykoložka.