V Brně prasklo potrubí, voda způsobila problémy v dopravě

BRNO – V úterý ráno prasklo v Gajdošově ulici u křižovatky s Jamborovou vodovodní potrubí. Havárie vody způsobila problémy v dopravě, protože policisté museli uzavřít kvůli vodě oba jízdní pruhy ve směru na Starou Osadu. Nyní už je jeden směr zprovozněn, dělníci pracují jen v jednom směru.

Ráno vedla objízdná trasa přes Táborskou a Jamborovu. „Nyní úplný odklon skončil, dopravu vedeme obousměrně v jízdních pruzích ze Staré Osady směrem k Táborské ulici,“ uvedl v úterý po jedenácté hodině dopoledne policejní mluvčí Bohumil Malášek. Autobusové linky MHD, které jezdí trasou z Tržní na Starou osadu, neobsluhovaly zastávku Gajdošova a jezdily odklonem přímo z Tržní. Vynechávaly i zastávky Škroupova a Otakara Ševčíka.

Havárie vody se stala v úterý brzy ráno. „Čtrnáct domů mělo přerušenou dodávku vody. Přistavili jsme cisterny s pitnou vodou,“ sdělila mluvčí Brněnských vodáren a kanalizací Renata Hermanová. „Vytékající voda poškodila konstrukční vrstvy vozovky asi v délce patnáct metrů. Nyní započnou výkopové práce, po jejich ukončení budeme znát přesný rozsah poškození vodovodu, následně jej opravíme. Pokud se nevyskytnou komplikace, dodávku vody obnovíme dnes. Předpokládané ukončení prací na obnově vozovky je čtvrtek odpoledne,“ uvedla Hermanová. Ještě v úterý plánovali pracovníci BVK začít se zásypem místa a s hutněním, aby mohly být ve středu provedeny hutnící zkoušky a betonáž. Původní havárie byla kolem 15. hodiny opravena. Při zprovozňování řadu, konkrétně při jeho natlakování, však došlo k další poruše. „K takové situaci bohužel u potrubí tohoto stáří dochází. Z tohoto důvodu je nutné vyměnit další čtyři metry vodovodního potrubí. Přesto předpokládáme obnovení dodávek vody ještě dnes ve večerních hodinách,“ sdělila Hermanová.