Hasiči zasahovali u několika nehod na D1. Nejtěžší nebyl zásah, ale cesta k němu, uvidíte na videu záchranářů

BRNO – V úterý dopoledne se stalo několik nehod na D1, které totálně zablokovaly provoz na dálnici u Brna. Příjezd hasičských jednotek na místo byl obtížný, protože řidiči nevytvořili záchrannou uličku.

zdroj: HZS JMK

Krátce před 8. hodinou ráno vyslali jednotky k nehodě kamionu na 174. kilometru D1 ve směru na Prahu. Nehoda se obešla bez zranění, ale z převráceného kamionu uniklo velké množství nafty. Hasiči únik zasypali sorbentem a zbylou naftu přečerpali. Zásah na místě ukončili v 9.45 hodin. Vyproštění kamionu zajišťovala specializovaná firma. Policie ČR provoz z dálnice odklonila na souběžné silnice.

Další nehodu kamionů se zraněním měli hasiči hlášenou před 11. hodinou na 185. kilometru D1 opět ve směru na Prahu. Vzhledem k dopravní situaci bylo velmi náročné se na místo vůbec dostat. Průzkum daného úseku byl možný jen menším zásahovým vozem. Hasiči zjistili, že v dané oblasti se žádná nehoda nenachází. Další jednotka zjistila, že nehoda je na 188. kilometru. Jeden člověk po ní skončil v péči zdravotnické záchranné služby.

Úterní dopolední situace opět ukázala, že ačkoliv povinnost tvořit záchrannou uličku platí už 13 let, řidiči u nás stále tuto skutečnost ignorují. Největší potíže při tom jsou s řidiči kamionů, kteří při dojezdu do kolony uličku netvoří a následně již nemají prostor k jejímu vytvoření. Velmi dobře je to pravidelně vidět i na dopravních kamerách, kde řada kamionů nestojí dostatečně vpravo až v odstavném pruhu a pouze zastavuje ve svém jízdním pruhu. Hasičská technika pak nemůže místem projet. V případě vyprošťování osob po nehodě to může mít v budoucnu tragické následky.

Záchranná ulička se nekonala…

Záchranná ulička se nekonala…Včera jsme se jen těžce probíjeli k dopravní nehodě na 188. km dálnice D1. Když jsme se konečně dostali na místo, ošetřili jsme mladého muže a s podezřením na těžké zranění jsme ho transportovali na urgentní příjem FN Brno. Ani cesta zpět nebyla bez obtíží, bohužel. Mrkněte na video pořízené z naší sanitky, jak se společně s hasiči k nehodě „probíjíme“. Zbytečně jsme ztráceli drahocenný čas.Jak tedy správně vytvořit uličku na dálnici a rychlostních komunikacích? Pomůže vám vaše pravá ruka. Palec znázorňuje rychlý pruh u svodidel, všechny ostatní prsty představují zbylé pruhy. Záchranná ulička je prostor mezi palcem a ukazováčkem. Řidiči v rychlém pruhu by se vždy měli tlačit na levou stranu vozovky ke svodidlům a všichni ostatní doprava. A uličku je třeba vytvářet už ve chvíli, kdy vzniká kolona, ne až jedou vozidla IZS, to už může být pozdě, protože nebude kam uhnout…

Zveřejnil(a) ZZS JMK dne Úterý 24. září 2019