Video: Policejní manévry v Praze podruhé. Opět kvůli fotbalu

PRAHA – Dnes se odehraje fotbalové utkání se Severním Irskem. Pro změnu na Letné. Opět budou policisté i strážníci v ulicích Prahy.

V pátek 11. října se v Edenu konalo utkání České reprezentace s Anglií. Ještě před zápasem museli policisté řešit dva zásadnější konflikty. Při jednom z nich maskovaní útočníci vtrhli do jedné z restaurací ve Veleslavínově ulici. Za použití pyrotechniky ohrožovali hosty restaurace a poničili i vybavení podniku. Policisté sedmnáct z nich následně pochytali a předvedli na policejní služebnu, kde zahájili trestní řízení pro podezření ze spáchání trestných činů výtržnictví a poškození cizí věci.

„Druhý incident se stal v Týnské ulici. Zde před restaurací tropili angličtí příznivci výtržnosti, a neuklidnili se ani po zákonných výzvách. Navíc po policistech začali házet láhve. Proto došlo ze strany těžkooděnců ze speciální pořádkové jednotky k zásahu. Na jeho konci bylo zajištěno čtrnáct osob, kteří skončili na cizinecké policii,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. Po skončení zápasu policisté dále dohlíželi na dodržování pořádku v ulicích Prahy. Ve spolupráci s protiextremistickým oddělením pražské policie pak identifikovali zhruba stovku rizikových osob, kterým překazili plány na rozpoutání konfliktu v centru města. Jednalo se vesměs o fanoušky pražských fotbalových klubů, kteří byli na boj dobře vybaveni. Jeden z nich dokonce zaútočil pěstmi na policistu, za což dvacetiletému muži hrozí až čtyři roky za mřížemi, protože se dopustil trestného činu násilí proti úřední osobě.

Dnes se koná fotbalové utkání s reprezentací Severního Irska, tentokrát na Letné. Zápas i okolí stadionu budou opět hlídat desítky policistů, kterým pomohou kolegové z dalších oddělení cizinecké a dopravní služby. „V rámci dohledu nad silničním provozem a veřejným pořádkem budou policistům pomáhat také strážníci Městské policie hlavního města Prahy. Utkání na Letné začíná v sedmnáct hodin, brány stadionu se otevřou o dvě hodiny dříve,“ doplnil policejní mluvčí Jan Rybanský.