Za Památkou roku 2019 se vydejte do Olomouckého kraje

ČECHY POD KOSÍŘEM – Památka roku je soutěž o nejlepší projekt a realizaci obnovy nemovité kulturní památky. Letos tato cena putuje do Olomouckého kraje, konkrétně na zámek v Čechách pod Kosířem.

O vítězi rozhodli sami lidé, kteří zámek podpořili prostřednictvím internetového hlasování. Zámek Čechy pod Kosířem získal přesně 28 026 hlasů. Prestižní cenu za pozitivní vliv památky na regionální rozvoj a cestovní ruch České republiky převzal 3. října ve Španělském sále Pražského hradu hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk společně s ředitelem Vlastivědného muzea v Olomouci, které zámek spravuje, a autorem projektu rekonstrukce zámku.

Z tak prestižní ceny pro náš zámek mám obrovskou radost. Je to ocenění mnohaleté usilovné práce našich zaměstnanců v čele s kastelánem Martinem Váňou. Chci poděkovat za pomoc všem, kdo nám dali v anketě svůj hlas. Bez nich a bez podpory Olomouckého kraje bychom takového úspěchu nedosáhli,“ řekl ředitel Vlastivědného muzea Olomouc Břetislav Holásek.

Zámek je od roku 2008 v majetku Olomouckého kraje, který už do jeho postupné rekonstrukce investoval desítky milionů korun. Veřejnosti je památka přístupná od roku 2016.