Sprejeři jásejte! Praha na vás myslí

PRAHA – Praha vybírá nejvhodnější plochy pro legální streetartové aktivity. Zatím má dvě, definitivně chce být s výběrem hotová do konce roku.

V tuto chvíli se rýsují dvě plochy, které jsou v majetku města a mohly by být určeny pro legální graffiti. Obě se nacházejí na území Prahy 7. První je v ulici Komunardů 46 a jedná se o vnější zeď objektu, kde již graffiti v minulosti bylo. Druhým zamýšleným prostorem je zeď Pražské tržnice. „Budeme určitě hledat dál. Řada technicky vhodných budov spadá pod památkovou ochranu, ale třeba Technická správa komunikací by mohla nabídnout technické stavby typu mostních konstrukcí či protihlukových stěn,“ uvedl radní hlavního města Prahy pro oblast majetku Jan Chabr.

Dalšími možnými objekty jsou sloupy pod jižními a severními tribunami Strahovského stadionu, uvažovány jsou i kolektory, výdechy tunelů či teplárenské stavby. Všechny zamýšlené objekty však musí posoudit urbanisté se specializací na veřejný prostor. Seznam všech teoreticky vhodných ploch by chtěla mít Praha hotový do konce roku, a pak nastane širší diskuze. Objekty musí splňovat více nároků, a také by měly být atraktivní pro samotné tvůrce. Odborná skupina pak vybere ty nejvhodnější.