Matěj z gymnázia v Humpolci získal studentskou nobelovku

HUMPOLEC – Absolvent oktávy Gymnázia dr. A. Hrdličky dnes už vysokoškolák Matěj Doležálek získal za svou loňskou práci v matematice nejvyšší možné ocenění. V soutěži České hlavičky, v kategorii Universum – Člověk a exaktní vědy si převzal vítěznou sošku.

V brněnském Sono centru se sešla vskutku vybraná společnost. V obecenstvu zasedli mimo jiné předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, ministr školství Robert Plaga, řada vynikajících vědců, vysokoškolských pedagogů a další. Aktéry slavnostního večera se stali laureáti Českých hlaviček – soutěže, která je pro svou prestiž také nazývána studentskou nobelovkou. Čerstvý vysokoškolák Matěj Doležálek z loňské oktávy proměnil nominaci své středoškolské práce na téma kvaternionů.

Devadesát stránek matematického textu s originálními důkazními metodami nejdříve poněkud zaskočilo krajskou porotu SOČ, která za něj udělila 2. místo. Na základě licitace byl však Matěj pozván i do celostátního kola. Tam už s převahou zvítězil a také získal nominaci na Českou hlavičku. Vědecká porota Českých hlaviček pak ocenila především vysokou odbornou úroveň práce, která by obstála i jako diplomová na vysoké škole. „Matěj zakončil své působení na humpoleckém gymnáziu nejlepším možným způsobem a Aleš Hrdlička dostal krásný dárek k 150. narozeninám. Děkujeme za řadu let vynikající reprezentaci školy nejen v matematice a přejeme Matějovi úspěchy i na vysoké škole,“ s potěšením uvedla Zita Vodová z Gymnázia dr. A. Hrdličky.