Rozsvícení Vánoční stromu, hudba, tanec nebo třeba i fotbal. Co budete dělat o víkendu vy?

OLOMOUCKÝ KRAJ – Na některých místech se lidé už začínají těšit na Vánoce, v Olomouci se například už tento pátek rozsvěcuje vánoční strom a začíná předvánoční program. Taky se tu už začalo stavět olomoucké kolo, které bude v provozu možná už příští víkend. Na náměstí v Olomouci a v Prostějově se bruslí, bruslí se taky na zimních stadionech. Některé akce nabízejí předvánoční tvoření a vyrábění vánočních dekorací, restaurace si pak pro vás připravily chutná menu, můžete si například vychutnat tradiční českou zabíjačku nebo i cizokrajnou australskou kuchyni. A našli jsme pro vás spoustu dalších akcí na různých místech v celém kraji. Doufáme, že si něco z naší nabídky vyberete a užijete si pohodový víkend.

OLOMOUCKO

V pátek 22. listopadu startují v Olomouci vánoční trhy. V 17.45 hodin na Horním náměstí proběhne za účasti primátora města vyhlášení vítěze soutěže „Pojmenujte vánoční strom“ a v 18 hodin se strom slavnostně rozsvítí.

Program na Horním náměstí v Olomouci pokračuje v sobotu 23. a. v neděli 24. listopadu pásmem divadelních představení pro děti. Představení Divadla Tramtárie O Pračlovíčkovi začíná ve 13 hodin, v 15 hodin se Železný Zekon podělí o silácké, magické a humorné kousky a v 17 hodin zahraje Divadlo Tramtárie představení Terezka a kouzelné autíčko. V neděli je ve 13 hodin na programu Divadlo NAVĚTVI s představením Hlídali jsme Ježíška. V 18 hodin pak zahraje hudební skupina Penzistor

V 17. kole FORTUNA:LIGY fotbalisté Sigmy Olomouc budou na Andrově stadionu v Olomouci hostit lídra tabulky Slavii Praha. Zápas začíná v sobotu 23. listopadu v 17 hodin. Vstupenky si co nejdříve kupte ve Fanshopu nebo v síti Ticketportal.

Automotoklub Ecce Homo Šternberk a město Šternberk zvou v pátek 22. listopadu v 19.30 hodin do Kulturního domu ve Štemberku na Společenský večer. K poslechu a tanci zahraje skupina L.I.F. Olomouc a cimbálová muzika Cimbal Hellband. Nebude chybět taneční vystoupení v podání Evy Krejčířové a Michala Kurtiše – finalistů StarDance. Dále bohatá tombola, mikromagie nebo karikaturista.

Turistické centrum v Litovli nabízí výstavu Zdeněk Miler dětem v budově Záložny. Výstava je otevřená v sobotu 23. listopadu od 9 do 15 hodin a v neděli 24. listopadu od 9 do 13 hodin Přijďte se podívat na Krtka a jeho kamarády. Pro děti je připraveno spousta hravých úkolů, např. krtečkové piškvorky, skládání rakety, puzzle a plno dalších.

Ve Velké Bystřici proběhne v sobotu 23. listopadu v 17 hodin v galeriizet vernisáž výstavy fotografií Jindřicha Štreita a Jana Šibíka 30 let svobody.

V sobotu 23. listopadu se od 9 do 14 hodin koná Vánoční jarmark v sokolovně v Července, který vám nabídne vánoční inspiraci na tvoření, různé drobné dárky a dekorace a tvořivé dílničky pro děti.

PROSTĚJOVSKO

V sobotu 23. listopadu se v Prostějově v Národním sportovním centru od 9 hodin dopoledne koná benefiční akce ve prospěch rodin s nemocnými dětmi s názvem Den s jógou.

S dětmi se můžete v neděli 24. listopadu vypravit do sokolovny TJ Sokol Prostějov na Skálově náměstí na pohádkové loutkové představení Jak Kašpárek s Honzou vyzráli na čerty. Představení se koná ve 14 a 16 hodin.

Konici můžete v sobotu 23. listopadu v. 19 hodin zajít do Živnostenského domu na divadelní představení britské konverzační komedie Zavolejte Jeevese! v podání Divadelního spolku ZA. DVEŘMI z Náměště na Hané.

Obec Čechy pod Kosířem pořádá v sobotu 23. listopadu v 16 hodin ve Velkém sále multifunkční budovy v Čechách pod Kosířem osmý ročník koštu slivovice a pálenek. Odborní porotci z řad soutěžících a návštěvníků budou porovnávat a hodnotit přihlášené vzorky pálenek. Vyhlášení výsledků proběhne před mezi 19.30 a 20 hodinami. Občerstvení včetně dobrot z udírny je zajištěno.

V Barokní sýpce v Ludéřově se v sobotu 23. listopadu v 16 hodin koná beseda a promítání fotek Josefa Miškovského s názvem perla Pobaltí – Litva. Součástí akce je ochutnávka litevských pokrmů a nápojů a ukázka tradiční litevské hudby.

V Městské knihovně v Kostelci na Hané se v pátek 22. listopadu od 17 hodin koná přednáška Arnošta Vašíčka České tajemno. Seznámí vás s neuvěřitelnými fakty, tajemnými nálezy a překvapivými hypotézami.

PŘEROVSKO

V pátek 22. listopadu se ve 20 hodin v klubu Teplo na Horním náměstí Přerově koná v rámci osmnáctého ročníku Hudboslovení koncert valašské rockové kapely Mňága a Žďorb.

V sobotu 23. listopadu můžete v Přerově s dětmi vyrazit na Pohádkový karneval do klubu Teplo na Horním náměstí. Karneval začíná ve 14.30 hodin. Zájemci, zaregistrujte se na Facebookové stránce události. Po karnevalu následuje lampioňák.

DUHA klub Dlažka zve v sobotu 23. listopadu na lampionový průvod. Sraz je v 18 hodin na Horním náměstí v Přerově u klubu Teplo. Na programu je procházka s lampiony nočním Přerovem kolem klubu Dlažka a poté k majáku, kde bude malý ohňostroj.

V sobotu 23. listopadu se v kryté hale na VýstavištI Přerov od 8 do 11 hodin konají pravidelné Bleší trhy v Přerově. Budete mít možnost pořídit nebo prodat ojedinělé předměty i běžné věci z druhé ruky. Prodávající se nemusí předem registrovat. Příjezd do areálu Výstaviště Přerov je možný pouze z ulice Kopaniny, brána bude otevřená od 6.30 hodin.

V sobotu 23. listopadu proběhne na Zimním stadionu v Přerově bruslení veřejnosti pro děti do 12 let od 9.45 do 10.45 hodin, bruslení pro veřejnost od 16.30 do 17.30 hodin. V neděli 24. listopadu pak bruslení veřejnosti pro děti do 12 let bude od 9 do 10 hodin a bruslení pro veřejnost od 16.30 do 17.30 hodin.

V pátek 22. listopadu v 17 hodin se v galerii M+M v Hranicích koná vernisáž tradiční Výstavy betlémů. Výstava potrvá do pátku 20. prosince.

Tradiční Hubertská zábava se koná v sobotu 23. listopadu od 19.30 hodin v Sokolovně Hranice.

ŠUMPERSKO

Velký sál Domu kultury Šumperk se v sobotu 23. listopadu v 17 hodin stane místem setkání horolezců, dobrodruhů, turistů a milovníků extrémních sportů. Akce s názvem Horování láká mimo jiné na unikátní výstavu fotografií a zavede návštěvníky na extrémní místa naší planety. Akce se zúčastní přední horolezci a dobrodruhové.

Divadlo Šumperk se rozhodlo, že pomůže šumperské rodině, která se stará o tříletou postiženou Elišku. V sobotu 23. listopadu v 17 hodin proto pořádá představení s názvem Veřejná sbírka pro Elišku. Veškerý výtěžek ze vstupného bude věnován na potřeby spojené s Eliščinou léčbou – úhradu rehabilitačního cvičení TheraSui.

Veřejné bruslení na Zimním stadionu v Šumperku se koná v sobotu 23. listopadu od 11 do 12.30 hodin a v neděli 24. listopadu od 9.30 do 11 hodin.

V neděli 24. listopadu od 13 do 18 hodin se v Zábřehu uskuteční druhý ročník Perníčkování. Děti si vyzkouší zdobení perníčků a za odměnu dostanou volnou vstupenku do kina na pohádku Čertí brko, která začíná v 15 hodin. Tvořit se bude v Konírně vedle kina, vstup je ze dvora. Těšte se na tvoření, vánoční koledy, výborný punč a palačinky.

Ve velkém sále Domu kultury v Mohelnici se v neděli 24. listopadu v 15 hodin koná Dětský maškarní karneval. Na programu jsou hry a soutěže, diskotéka, vystoupení zájmových kroužků Domu dětí a mládeže Mohelnice.

V pátek 22. listopadu se od 16 do 22 hodin koná v Olšanech u Šumperka benefiční akce pro osoby se zdravotním znevýhodněním s mentálním a kombinovaným postižením s názvem 8. společenský večer domova Paprsek. Kromě hudby k tanci čeká na návštěvníky také vystoupení Základní školy v Olšanech a ohňová a laserová show Postr-Poi. Součástí akce je bohatá tombola, do které přispívají dárci z celého regionu.

Pradědovo dětské muzeum v Bludově zve v neděli 24. listopadu rodiče s dětmi na tradiční vyrábění adventních věnců. Akce probíhá od 11 do 18 hodin.

24. listopadu v 18 hodin se ve velkém sále Kulturního domu v Postřelmově uskuteční koncert dechového tria Aperto.

JESENICKO

V kině Pohoda v Jeseníku se od středy 20. listopadu koná Mezinárodní festival outdoorových filmů. Promítání začíná ve středu 20. listopadu v 19 hodin, od čtvrtka 21. listopadu do neděle 23. listopadu se promítá vždy 17 hodin a pak v 19 hodin.

V neděli 24. listopadu se v kině Pohoda v Jeseníku koná od 10 do 15 hodin první blešák. Přijďte si koupit staré věci, pro prodávající je nutná registrace.

Od pátku 22. listopadu do neděle 24. listopadu si můžete v restauraci Wiener Kaffehaus Priessnitzových lázních v Jeseníkudát zabíjačkové menu.

Javorníku se v horní části náměstí Svobody v neděli 24. listopadu konají Vánoční trhy, které začínají ve 12 hodin. V 17 hodin se rozsvítí vánoční strom. Pro děti budou připraveny kreativní dílničky a teplý čaj.

Do neděle 24. listopadu si můžete zajít do hotelu Praděd Thamm ve Zlatých Horách, kde od 12 hodin budete moci ochutnat australské pochutiny. Můžete zkusit klokana, pštrosa, australský koláč, fish and chips nebo světoznámý desert Pavlova. Vše pak můžete spláchnout australským pivem nebo vínem.

Zahrát stolní tenis si můžete zajít do sportovního a zábavního areálu RELAX Domašov v Bělé pod Pradědemv sobotu 23. listopadu od 15 do 17 hodin. Hrát se bude v kategoriích muži, ženy, děti, čtyřka a kolotoč. Vezměte si svou pálku.

V sobotu 23. listopadu si můžete zajít na Předadventní koncert duchovní hudby v kostele svatého Tomáše v Bělé pod Pradědem, který se koná od 17 do 18 hodin. Vystoupí Schola od svatého Jana Křtitele.