Vánoce, Vánoce přicházejí, radují se kapsáři i na Rakovnicku

RAKOVNÍK – Nákupní horečka, zmatek a davy lidí na tržištích jsou ideálními okolnostmi pro rychlou a zručnou práci kapsářů, kterých si ve své blízkosti zkrátka ani nevšimnete. Čekají na svou chvilku, respektive na chvilku vteřinové nepozornosti oběti. Podobně přišel o své zavazadlo pětašedesátiletý muž v Rakovníku.

Přišel o tašku s penězi i doklady

Na policisty se obrátil koncem minulého týdne, že byl 28. listopadu 2019 mezi 10:00-11:15 hodin okraden v prodejně, nebo na parkovišti před prodejnou v ulici Dukelských hrdinů. Neznámý pachatel mu z nákupního vozíku odcizil tašku s osobními doklady, platební kartou a mobilním telefonem. Škoda byla vyčíslena na 2 300 korun.

Nevypadají nijak podezřele!

Ve většině případů se kapesních krádeží dopouští dobře a upraveně vypadající lidé v pěkném oblečení. Nevyvolávají podezření jakéhokoliv nebezpečí. Vydávají se třeba za turisty.  Preferují krádeže finanční hotovosti, protože bankovky jsou anonymní. Lup si velmi rychle mezi sebou předávají, takže u nich své peněženky nenajdete, přestože jste si jistí, že vás právě okradli. Dokladů a platebních karet se zbavují.

Pozor na vánočních trzích

Své oběti si vyhlížejí všude tam, kde je rušno, zejména v centrech měst. Rájem jsou pro ně vánoční trhy, dopravní přestupní uzly, eskalátory a obchodní domy. Prostředí a situace, kde je obtížné udržet pozornost. Ostražitost vytipovaných obětí dokonce dobře odvrátí uměle vytvořenou zácpou při vstupu na eskalátory, tělesným kontaktem v podobě neúmyslného drcnutí a podobně.

Prevence před nenechavci

Základní pravidlo zní: Mějte zapnuté zipy, ruce na kabelkách, baťohy na přední části těla a prázdné kapsy. Tedy žádné tašky volně na nákupních vozících, žádné peněženky v zadních kapsách kalhot, pootevřené kabelky na zádech, nebo dokonce PIN napsaný na platební kartě. Pokud se dostanete do tlačenice na ulici, v obchodě nebo dopravním prostředku, věnujte vždy zvýšenou pozornost bezprostřednímu okolí a nespouštějte oči ze svých zavazadel oči.

Když se stane

V případě okradení (karty, telefony, klíče, doklady) volejte svoji banku, zablokujte si platební kartu, případně i telefonní účet. Jeďte domů a vyměňte si zámek u vstupních dveří. Zvláštní opatrnosti je třeba dbát v předvánočním období též při nákupech přes internet, abyste se nestali obětí podvodných prodejců. V případě jakéhokoliv protiprávního jednání volejte tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158.