Armáda spásy v Praze otevírá ordinaci pro chudé, jako 2. v zemi pomůže lidem mimo systém

ČESKO – Zimní období je pro lidi bez domova velmi kritické, a to vzhledem k výkyvům teplot a samozřejmě také šíření rozličných sezónních nemocí. Pomoc řada z nich ale nevyhledá – překážkou je často strach, ostych a samozřejmě také fakt, že mnozí nemají potřebné doklady, které jsou k ošetření u lékaře standardně třeba. Pomoci těmto lidem se rozhodla Armáda spásy, která po tzv. ordinaci pro chudé, kterou provozuje v Ostravě, otevřela totéž zařízení také v Praze. Jeho služby jsou určeny všem potřebným, a to bez omezení.

Lékařská pomoc pro lidi mimo systém

Cílem ordinace pro chudé je zlepšení zdravotního stavu sociálně vyloučených osob, snížení invalidizace bezdomovectví, zlepšení informovanosti o zdraví a také prevence šíření infekčních chorob v populaci. Nově otevřená ordinace praktického lékaře se nachází v pražském Centru sociálních služeb Bohuslava Bureše v Tusarově ulici – a výběr této lokality rozhodně není náhodný. Jak totiž uvedl národní ředitel sociálních služeb Armády spásy, Jan František Krupa, záměrem je otevírat tato zařízení v těsné blízkosti sociálních služeb, které cílová skupina využívá a má tak možnost se do nich snadno dostat. Pokud je totiž tento typ ordinace provozován v blízkosti sociální služby, důvěra vůči tomuto subjektu může být ze strany klientů vyšší, nemluvě o tom, že v denním centru mohou jeho klienti před návštěvou lékaře provést hygienu, prostřednictvím sociální služby navíc může ordinace zajistit pacientovi doprovod do nemocnice či k jinému specialistovi. Zejména nyní, v zimním období, je pak mezi lidmi na ulici rozšířena celá řada různých sezónních nemocí, a to od podchlazení až po omrzliny, z nichž následně mohou vzniknout i chronické rány. S nimi si přitom bez odborné lékařské péče nijak poradit nelze.

Možnosti ošetření lidí, kteří žijí na ulici, jsou přitom jinak (kvůli systémovým pravidlům) velmi omezené. „Každý člověk, který potřebuje nejen akutní ošeření, musí být prokazatelný v rámci systému zdravotního pojištění. My se ale tu službu snažíme poskytnout každému, tedy i těm, kdo jsou mimo systém. Provoz ordinace totiž financujeme z jiných zdrojů, ordinace je nízkonákladová, proto můžeme ošetřit i ty, kteří nemají žádné doklady a nemají možnost za ošetření zaplatit,“ vysvětlil tak Krupa. Dle jeho slov se přitom provoz tohoto typu zařízení v Ostravě již velmi osvědčil. „V Ostravě máme již přibližně 1 600 registrovaných pacientů, jsou jimi lidé, kteří by standardně do žádného zdravotnického zařízení nezamířili. Přínosy jsou zejména v oblasti prevence, jsem ale přesvědčen, že desítkám lidí jsme prodloužili či přímo zachránili život,“ dodal.

Ordinace navíc pracuje také s psychiatrickými pacienty, což je samozřejmě ale jedna z nejtěžších forem pomoci – velmi totiž záleží na typu psychiatrického onemocnění. V případě závažnějších psychiatrických problémů pak konkrétně ordinace praktického lékaře příliš pomoci nemůže, ovšem vytvoření důvěry k lékaři může pacienta motivovat a posunout k tomu, aby sám chtěl vyhledat správnou péči, s čímž mu daná ordinace samozřejmě může být nápomocna.

Pražská ordinace pro chudé je v republice druhou svého typu, již provozuje Armáda spásy. V hlavním městě však paralelně funguje ještě lékařská péče poskytovaná centrem pro lidi bez domova Naděje – ta nabízí jak služby praktického lékaře, tak i gynekoložky a stomatologa. Přitom právě v metropoli je ve srovnání s dalšími městy v Česku zdaleka nejvíce (potenciálních) klientů, a to i těch, kteří žijí mimo systém a z mnoha různých důvodů se ocitli v právním vakuu.