Vydejte se za technickými památkami na besedu

MILEVSKO – Co ještě nevíte o technických památkách jižních Čech? Znáte třeba historii bývalé Pernerovy zvonárny v Českých Budějovicích, či vodárenských věží v Bechyni? Slyšeli jste o elektrárně Čertova stěna? Na besedě s dlouholetým lektorem Univerzity třetího věku Josefem Bílkem se dozvíte i střípky z historie bývalé úzkokolejné dráhy v Borku u Českých Budějovic, nebo staré kruhové cihelny u Deštné.

Diskusně vzdělávací pořad se bude primárně věnovat oblasti Písecka a Strakonicka, ale dojde i na technické památky z dalších okresů jižních Čech.  Z Českobudějovicka přiblíží např. střípky z historie bývalé úzkokolejné dráhy v Borku u Českých Budějovic, navštívíte doly na kaolin u Hosína na Budějovicku, určitě zazní zmínka o bývalých antracitových dolech u Chotýčan a dozvíte si i zajímavosti z historie bývalé Pernerovy zvonárny v Č. Budějovicích. Na Táborsku vás autor seznámí např. s historií vodárenských věží v Bechyni, dolováním stříbra na Mladovožicku, neopomene ani 1. elektrickou dráhu na území Rakouska-Uherska, trať Tábor-Bechyně a táborskou Křižíkovou elektrárnu. Českokrumlovsko bude zmiňováno v souvislosti s historií dobývaní grafitu, elektrárnou pod Dívčím kamenem a určitě padne zmínka i o elektrárně Čertova stěna mezi Vyšším Brodem a Loučovicemi.

Víte, kde byla uvedena do provozu první trolejbusová trať na jihu Čech? Znáte historii mostů u Jarošova nad Nežárkou či staré kruhové cihelny u Deštné? Na besedě DVV – Technické památky jižních Čech se v loutkovém sále Domu kultury v Milevsku dozvíte 26. ledna v 18. hodin mnohem více!