Třídění gastroodpadu v Šumperku je úspěšné. Přidávají se další města a obce

ŠUMPERK – Gastroodpad tvoří až třetinu obsahu černých popelnic na směsný odpad. Jeho třídění umožňuje jeho využití jako suroviny namísto skládkování. V Šumperku se do konce loňského roku vytřídilo 51,5 tuny tohoto odpadu.

Biologicky rozložitelný odpad z kuchyní, tedy gastroodpad, je surovina. Toto potvrzuje vyhodnocení společného pilotního projektu Třídím gastro, do kterého se zapojil Šumperk jako první město v České republice. „Lidé, kteří se do třídění zapojili, by si zasloužili medaili, surovinu odevzdávají vzorně, přesně podle instrukcí. Moc jim za to děkujeme,“ uvedl místostarosta města Jakub Jirgl. Zároveň uvedl, že nádob na gastroodpad bude postupně po městě přibývat.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Pilotní program Třídím gastro odstartoval v Šumperku v květnu 2021. Město v první fázi rozestavělo čtyři desítky nádob, které se postupně rozrostly na 52. Od května do konce roku 2021 z nich společnost EFG Rapotín BPS odvezla do bioplynové stanice téměř 51,5 tun odpadu. To, co lidé vyhodí, vrátí se zpět do oběhu formou zelené energie. „Toto množství představuje zhruba 180 000 nesnědených jídel, z nichž lze vyrobit elektřinu pro více než 20 domácností na celý rok nebo dobít více než 128 tisíc mobilních telefonů či vznikne takové množství BioCNG, které vystačí na ujetí téměř 50 000 kilometrů,“ uvedl obchodní ředitel EFG Rapotín BPS Ondřej Černý.

Potenciál města Šumperka však bude pravděpodobně ještě vyšší. Dosud je průměr nasbíraného odpadu za jeden měsíc zhruba 6,5 tun. „Prakticky každý měsíc se toto množství navyšuje, a navíc v letošním roce budou ve městě přibývat další sběrné nádoby. Konečné číslo by se mělo blížit ke dvěma stovkám kusů,“ informoval Jakub Jirgl o připravované optimalizaci sítě sběrných míst.

Nádoby se mění každý týden za čisté

Zdůraznil, že noví „třídiči gastra“ se nemusejí bát zápachu, nádoby jsou opatřené gumovým těsněním, a jednoduchým zámkem, který brání vysypání obsahu. Nádoby navíc firma EFG Rapotín BPS odváží každé pondělí, stávající vždy vymění za čisté. Zájemci o nádobu na třídění gastra se mohou již nyní hlásit na e-mailu: gastro@sumperk.cz, na tento kontakt také mohou směřovat své dotazy, připomínky a postřehy týkající se třídění gastroodpadu. Lidé, kteří doma třídí gastroodpad, si také mohou pořídit malé domácí nádoby. Koupit si je mohou v informačním centru na Hlavní třídě v Šumperku nebo na radnici, na přepážce, kde se vybírají poplatky za odpad. Případně si najdou vhodnou nádobu z domácích zdrojů

Gastroodpad tvoří až třetinu obsahu popelnic na směsný odpad

Co bylo hlavním motivem vzniku pilotního projektu v Šumperku? Gastroodpad tvoří až třetinu obsahu černých popelnic na směsný odpad. Smyslem třídění gastra je tento odpad místo skládkování využít jako obnovitelný zdroj a energeticky jej zpracovat v lokálních bioplynových stanicích. „Tento projekt by zároveň mohl vést k tomu, že lidé najdou cestu k omezení plýtvání potravinami a zamyslí se, proč obecně vzniká odpad,“ doplnil Jakub Jirgl.

K projektu Třídím gastro se postupně v loňském roce připojily po vzoru Šumperka také Rapotín, Velké Losiny, Nový Malín a v listopadu 2021 se přidala také Olomouc. Odpad se zpracovává v bioplynové stanici v Rapotíně. V roce 2022 se projekt bude rozšiřovat do další větších i menších měst a obcí v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Rapotínská firma plánuje, že v letošním roce umístí dalších zhruba dva tisíce nádob na gastroodpad.