Spadené hradby v Šumperku opraví místní firma

ŠUMPERK – Město Šumperk najalo místní firmu, aby opravila spadené hradby ve městě. Oprava poškozeného úseku městských hradeb odstartuje během října, hotovo by mělo být do konce roku.

Dochované městské hradby nad Langrovou ulicí v Šumperku poblíž minigolfu se zřítily v polovině března ve večerních hodinách. Z historické zdi se vyvalilo několik kubíků hlíny a kamení, zůstala v ní několikametrová díra. Událost se naštěstí obešla bez zranění, na místě zrovna nikdo nebyl. Dělníci zřícené místo provizorně zabezpečili ocelovou sítí a dřevěným pažením. Dle posudku statika havárii způsobilo dlouhodobé zatékání do hradeb. Opravu bude zajišťovat šumperská firma BUDOVAT, která se již ujala zabezpečení zdi po havárii. „Předpokládané náklady na opravu jsou 1,3 miliony korun bez DPH,“ uvedla Eva Nádeníčková, vedoucí oddělení komunálních služeb šumperské radnice.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Město zahájilo postupnou opravu hradeb v roce 2020. První etapa prací u Okružní ulice vyšla městskou pokladnu na 778 tisíc korun. V letošním roce mělo město začít druhou etapou. Vzhledem k situaci a havárii hradby u minigolfu bude do druhé etapy zařazen tento úsek. Město celkem počítá se zhruba deseti etapami.

Šumperské městské opevnění pochází z počátku 16. století. Po ničivém požáru v roce 1513 byly vystavěny až pětimetrové a půldruhého metru silné hradby doplněné dvěma branami a pěti baštami. Zvenčí obepínal hradby široký vodní příkop napájený Bratrušovským potokem. Za třicetileté války bylo opevnění poškozeno a v 19. století byly některé části zcela odstraněny, postupně byl zasypán příkop a zmizelo rovněž všech pět bašt. Po roce 1860 nechalo město obě brány postupně zbourat.

Do současnosti se zachovaly tři úseky hradebních pásů. Jeden mezi ulicemi Langrova a Na Hradbách, druhý při Okružní ulici pod Kostelním náměstím a třetí za Slovanskou ulicí. Dochované opevnění měří zhruba čtyři sta metrů.