MPSV představilo pomoc domácnostem postiženým růstem cen energií, dosáhnete na ni?

ČESKO – Již na konci loňského roku, a to i v důsledku krachu dodavatele energií Bohemia Energy, se téměř milion občanů/ek ČR ocitl v nezáviděníhodné situaci – přechod k dodavatelům novým s sebou totiž přinesl také skokový nárůst záloh. Řada lidí tak najednou čelila neschopnosti platby za energie vůbec uhradit. Nárůst cen za energie se však aktuálně týká téměř všech, jelikož většina společností počínaje novým rokem upravila své ceníky, přičemž v mnoha případech se ceny energií skokově zvýšily. Na tuto situaci tak nyní reaguje ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) – jeho šéf, Marian Jurečka, tak dnes na brífinku představil, jak bude pomoc domácnostem postiženým růstem cen energií konkrétně vypadat.

Vyšší příspěvek na bydlení

Ačkoliv různých návrhů, jak problém s cenami energií řešit, padal nespočet – a to od dlouhodobějšího odpuštění 21% DPH až po tzv. zelený bonus, nakonec se MPSV rozhodlo přistoupit k pomoci adresnější. „Předešlé návrhy by problém těch, kteří potřebují výraznou pomoc, stejně neřešily, navíc by to znamenalo výdaje ve výši více jak 30 miliard ze státního rozpočtu,“ vysvětlil Jurečka, proč z těchto záměrů sešlo. „K adresné pomoci jsme se rozhodli využít nástroje státní sociální podpory – příspěvky na bydlení. Zvýšili jsme normativy a pro rok 2022 jsme umožnili vládě, aby tento normativ v případě potřeby upravila a zvýšila, rozšířili jsme také okruh osob, které by měly mít nárok na podporu,“ uvedl ministr s tím, že čerpat pomoc (návrh již včera schválil Senát) budou moci např. i ti, kteří bydlí v podnájmech nebo je jejich trvalé bydliště v objektech určených k rekreaci. Cílem pak je zajistit, aby se pomoc dostala opravdu všem – pokud by navíc příspěvek na bydlení nestačil, dále je možné využít také nástroj mimořádné okamžité pomoci.

MPSV chce zároveň na všechny možnosti čerpání pomoci upozorňovat skrze masivní kampaň – cílem pak je, aby se ani lidé, kteří doposud nikdy o žádnou podporu nežádali, neostýchali a nebáli se požádat o pomoc a poskytovaných nástrojů podpory využili. Veškeré informace jsou pak dostupné jak na webových stránkách úřadů práce, tak samozřejmě i na webu MPSV. Vedle toho lze také využít speciální kalkulačku, která po zadání informací o domácnosti (velikost domácnosti, příjmy, výdaje), orientačně vyčíslí, zda (a příp. v jaké výši) by konkrétní domácnosti nárok na příspěvek na bydlení vznikl. „Prosíme všechny, kdo se cítí ohrožení tím, že nebudou schopni uhradit náklady na energie, podívejte se na tyto nástroje nebo se obraťte na úřady práce a nabízenou pomoc využijte,“ vyzval pak Jurečka s tím, že zároveň žádá všechny o šíření těchto informací směrem k těm, pro něž by mohly být důležité. Žádosti o pomoc pak ani není nutné řešit osobně. „Žádost lze podat i distanční formou, pomocí datové schránky nebo bankovní identity, jsme připraveni pomoci tam, kde je to potřeba,“ dodal generální ředitel Úřadu práce ČR, Viktor Nejmon.

Řešení v dlouhodobějším horizontu

Jurečka však zároveň uvedl, že má v plánu začít pracovat na změnách legislativy tak, aby se v budoucnu předešlo podobnému krachu dodavatelů energií jako loni. „Ten, kdo obchoduje s energiemi, by měl mít nějaké objemy nasmlouvané pro středně- a dlouhodobé odběry i s garancí ceny,“ uvedl přímo. Kromě toho chce MPSV navázat úzkou spolupráci s ministerstvem životního prostředí a pro domácnosti nastavit např. podmínky pro fotovoltaiku, tepelná čerpadla, tedy možnosti, které vedou k úsporám energií nebo výrobě energie vlastní, a to tak, aby na tuto možnost dosáhly i nízkopříjmové skupiny obyvatel. Dále chce Jurečka začít problematiku řešit také na evropské úrovni a zaměřit se na ceny emisních povolenek, jež ceny energií významně ovlivňují.