Staré nože najdou nové využití, socha z nich půjde ke dražbě a peníze dostane Dětská nemocnice

BRNO – Zakladatel Nožů zVostra Marek Neuman se rozhodl posbírat staré a tupé nože, ze kterých nechá vyrobit sochu. Tu pak vydraží a peníze pošle Klinice dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie.

Firmě Nože zVostra, která brousí čepele na okraji Prahy v Horních Počernicích, ubylo až 60 % zákazníků. Majitel se proto rozhodl získat staré nože, vytvořit z nich skulpturu a za vydražené peníze pomoci dobré věci. „Ve vztahu ke koronaviru patřím do rizikové skupiny a tohle je můj způsob, jak pomoci. Jít jako dobrovolník do nemocnice nemůžu, i když bych rád, tohle ale udělat zvládnu,” říká Marek Neuman.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Ve své brusírně nyní sbírá od zákazníků a bývalých kolegů nevyužívaná ostří. Jakmile jich bude mít zhruba tisíc, předá je uměleckému kováři Pavlu Bortníkovi, který z nich vytvoří sochu. Výdělek z prodeje pošle do Dětské nemocnice Brno. „Úrazy s tím, co dělám, neodmyslitelně souvisí, při broušení nožů se dějí neustále, proto jsem se rozhodl právě pro tuto kliniku Dětské nemocnice v Brně, dětem se má pomáhat vždycky,” přibližuje svůj záměr Neuman.

Zdravotníci z Fakultní nemocnice jsou rádi za každou pomoc a aktivitu, která upozorní na to, že dětské úrazy se dějí, ať je pandemie nebo ne. Navíc se jim snížila pomoc od okresních pracovišť a kvůli náporu covid pozitivních pacientů nebylo na ošetřování úrazů malých pacientů čas.