Jihlavská nemocnice otevřela specializované centrum. Pomoc zde najdou pacienti s těžkým astmatem

JIHLAVA – V jihlavské nemocnici začalo fungovat Centrum pro léčbu těžkého astmatu. Je určeno pro pacienty s nejtěžší formou onemocnění, kdy nezabírá běžná léčba a zvažuje se biologická terapie.

Do specializované ambulance se nelze objednat přímo, pacienti jsou k vyšetření odesíláni na podkladě konzultace jejich ošetřujícího plicního lékaře nebo alergologa: „Případné biologické léčbě předchází zevrubné plicní a alergologické vyšetření včetně bronchoskopie, zjištění případného jícnového refluxu, vyšetření lékařem ORL, CT plic a další. Po vyloučení jiné možné vyvolávající příčiny a splnění dalších kritérií je možné zahájit terapii biologickým preparátem,“ vysvětluje primář plicního oddělení a zároveň vedoucí lékař nové ambulance Jiří Pejchal.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Astma bronchiale je chronické zánětlivé onemocnění průdušek. Je pro něj typické, že po různých vyvolávajících podnětech, které způsobí zúžení dýchacích cest, dojde k opakovaným záchvatům dušnosti, kašle, pískotům ve výdechu. Stav mohou provázet i pocity tlaku na hrudi. Typické je maximum obtíží v noci nebo časně ráno. Průduškové astma patří mezi nejčastější chronická onemocnění dětského věku, jehož výskyt v populaci stoupá.

Ambulance, fungující pod plicním oddělením Nemocnice Jihlava, je jediná v kraji. Pacienty s doporučením od specialisty přijímá po předchozím objednání každé páteční odpoledne.