Víkendové počasí potrápilo na horách řidiče, hasiči museli vyprošťovat několik vozidel

RYCHNOVSKO, TRUTNOVSKO –  Zima stále o sobě dává na horách vědět. Své o tom ví řidiči autobusů, sypače, nákladního auta, nebo několika osobních aut, kteří zapadli do sněhu a potřebovali vysvobodit od hasičů. Profesionální a dobrovolné hasičské jednotky měly v nepříznivém počasí plné ruce práce.

Na Rychnovsku bylo zapotřebí hasičů třikrát. V sobotu, dvacet minut před polednem, zapadly dva autobusy na silnici č. 311 z Deštného v Orlických horách na Šerlich. S vyproštěním pomohli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a také dobrovolné jednotky Deštné v Orlických horách a Orlické Záhoří.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

K další události v Deštné v Orlických horách došlo v neděli krátce po poledni. „Autobus s dětmi zapadl na zasněžené silnici vedoucí k Šerlišskému Mlýnu, nikdo nebyl zraněn. Děti pokračovaly dál s doprovodem pěšky, s vyproštěním vozidla museli pomoci hasiči,“ říká mluvčí hasičů Martina Götzová. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a dobrovolné jednotky z Deštného v Orlických horách a Orlického Záhoří. Pomocí vyprošťovacího traktoru se podařilo autobus dostat zpět na cestu.

V neděli, několik minut před osmou hodinou večerní, zapadl v Bartošovicích v Orlických horách sypač. S jeho vysvobozením pomohli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou a dobrovolná jednotka z Orlického Záhoří. Sypač vytáhli pomocí vyprošťovacího automobilu.

Na Trutnovsku bylo zapotřebí hasičů ve čtyřech případech a ke všem došlo v neděli.  V Horní Malé Úpě, krátce po půl druhé odpoledne, musela dobrovolná jednotka z Pece pod Sněžkou vyprostit zapadlý autobus.

Krátce před čtvrtou hodinou odpolední, bylo zapotřebí hasičů ve Špindlerově Mlýně, kde uvízlo hned několik aut na silnici vedoucí na boudu Špindlerovka. O vyproštění vozidel se postarala místní dobrovolná jednotka. Naštěstí se při události nikdo nezranil. „V místě panovaly nepříznivé klimatické podmínky, viditelnost byla na pár metrů, sněžilo a kvůli větru se tvořily závěje. Komunikace musela být uzavřena,“ dodává mluvčí hasičů.

Pět minut po půl osmé večer, v Horním Maršově v části Dolní Lysečiny, pomohli dobrovolní hasiči z Horního Maršova s vyproštěním zapadlého nákladního vozidla. Auto bylo osvobozeno pomocí cisterny a traktorbagru.

Krátce po deváté hodině večerní zapadl do příkopu v Černém Dole osobní automobil, který částečně překážel na komunikaci. Ze škarpy ho vyprostila dobrovolná jednotka Černý Důl – Čistá.