Řidič na D1 riskoval s přetíženou dodávkou, náklad měla skoro dvojnásobný

VELKÝ BERANOV – Téměř jednou tolik, než je povoleno, převážel řidič dodávky, kterého dnes odpoledne kontrolovali policisté na D1. Další dva řidiči dodávek dnes dopoledne na D1 havarovali.

Přetíženou dodávku zachytili policisté v pondělí 14. února odpoledne v rámci běžné kontroly na dálnici D1 ve směru na Prahu. „Při kontrole dodávkového vozidla, jehož nejvyšší povolená hmotnost činila 3,5 tuny, měl řidič naloženo o 3,1 tuny více, což představovalo přetížení o 89 procent. Policisté řidiči uložili kauci ve výši 36 000 korun a zakázali další jízdu,“ uvedla mluvčí policie Dana Čírtková.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

V případě nehody jsou přetížená vozidla hrozbou pro své okolí. Jen dnes dopoledne řešili policisté na dálnici D1 dvě nehody, kdy se řidiči dodávek zřejmě plně nevěnovali řízení, a pak nedokázali včas zareagovat. „Oba řidiči narazili do nákladních vozidel, která buď pomalu jela před nimi, nebo už stála na konci kolony,“ dodala mluvčí.

Řidiči přetěžovaných vozidel velmi riskují. Velký náklad totiž v neposlední řadě zhoršuje jízdní vlastnosti vozidla, takže na silnici nemusí být spolehlivě ovladatelné. Přetížení má navíc dopad i na délku brzdné dráhy.