Na Kroměřížsku se loni méně kradlo, stoupl ale počet násilných trestných činů

KROMĚŘÍŽSKO – Policejní statistiky za rok 2021 přinesly několik dobrých zpráv. Policistům na Kroměřížsku se podařilo objasnit téměř 70 procent trestných činů, výrazně také ubylo krádeží. Naopak nepříznivý je nárůst jak násilných trestných činů, tak i sexuálního násilí.

Pachatelé na Kroměřížsku se loni dopustili 1 165 trestných činů, přičemž policistům se podařilo objasnit 69,2 procent z nich. Pro srovnání v předešlém roce se stalo 1 218 skutků a objasněno bylo 67,3 procent z nich.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Násilí narostlo, vede úmyslné ublížení na zdraví

Kriminalisté řešili loni na Kroměřížsku dvě vraždy. K oběma došlo mezi rodinnými příslušníky.

„Násilných trestných činů jsme v roce 2021 řešili 193, což je o 35 skutků více než v roce předešlém,“ oznámila policejní mluvčí Barbora Balášová. V 93 případech šlo o úmyslné ublížení na zdraví, ve 34 o porušování domovní svobody, čtyřiadvacetkrát šlo o nebezpečné vyhrožování, dvacetkrát o vydírání a o 4 loupeže.

Nárůst policisté zaznamenali i v oblasti sexuálního násilí. „Mravnostních trestných činů jsme vloni šetřili 29, což je o 6 více než předloni. Jednalo se zejména o případy znásilnění ve 12 případech nebo o pohlavní zneužívání v 6 případech,“ shrnula Balášová.

Ubylo případů na poli majetkové a hospodářské kriminality

Majetkových trestných činů se na Kroměřížsku vyšetřovalo 329, což je o 61 méně než v roce 2020. Toto číslo zahrnuje 82 vloupání, a to šestnáctkrát do vozidel, sedmkrát do chat a pětkrát do rodinných domů.

Hospodářských trestných činů se odehrálo o 32 méně než předloni, konkrétně 133. Nejčastěji šlo o podvod, úvěrový podvod a daňové delikty. „Tyto skutky jsou většinou velmi rozsáhlé a složité. Charakteristické jsou také vysoké škody na majetku a skrytá jednání, která často vyjdou najevo až po delší době,“ upozornila Barbora Balášová.

Nejčastější drogou byl pervitin a marihuana

V loňském roce odhalili kriminalisté téměř tři desítky případů, které souvisely s drogovou trestnou činností. „Ve třiadvaceti případech se pachatelé dopustili nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Nejčastěji vyráběnou, přechovávanou a prodávanou drogou byl pervitin a marihuana,“ přiblížila mluvčí.

Pod vlivem alkoholu a drog se trestných činů dopustilo minimálně 231 pachatelů. Ohrožení pod vlivem návykové látky pak 90 řidičů.