Nové vybavení v rokytnické škole láká děti všeho věku

VSETÍN – V Základní škole Rokytnice v rámci projektu polytechnického vzdělávání přibyly nové dílny, počítačová učebna či různé stroje. To vše využívají žáci tohoto zařízení i děti z ostatních vsetínských škol v rámci několika kroužků. Brzy dojde i na malé návštěvníky z řad mateřinek.

Za 23 milionů korun je rokytnická škola vybavena nejmodernější technikou včetně CNC obráběcích strojů. Vedení v rámci polytechnického vzdělávání zařadilo do výuky nový předmět Polytechnika pro žáky 6. až 9. tříd. Ti se v něm věnují ručnímu obrábění a 3D tisku, ale i programování a obsluze CNC strojů. Děti z 1. stupně pak vyučující alespoň občas do dílen vezmou, aby jim ukázali, co vše se v nich dá dělat. „Naše moderní vybavení může přivést děti k tomu, že si pro svůj další život vyberou dráhu řemeslníků, kterých je v posledních letech na trhu práce enormní nedostatek,“ uvedl ředitel ZŠ Rokytnice Hynek Hromada.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Zkrátka nepřijdou ani ostatní děti, které mají možnost stroje využít v rámci kroužku Alceda. Pro žáky druhého stupně je tak otevřen kroužek Strojboti, který se setkal s nebývalým zájmem. Děti se v kroužku prozatím zabývaly 3D tiskem, 3D skenováním a nadále se v této činnosti budou zdokonalovat. Na jaře je v plánu rozšíření činnosti o programování LEGO robotů a řízení dronů. Závěrem školního roku by se měli návštěvníci kroužku seznámit se základy obsluhy CNC strojů.

Dalším oblíbeným kroužkem je ten, kde se děti učí základy strojního obrábění. Základnu mají v dílně vybavené hoblicemi a nejrůznějším ručním a AKU nářadím. Škola nezapomíná ani na ty nejmenší z mateřských škol, pro které připravuje také bohatý program.