Brno získá flotilu nových moderně vybavených trolejbusů od plzeňské Škodovky

BRNO – K současným 150 škodováckým trolejbusům přibude 40 nových. Dopravní podnik města Brna uzavřel s předním evropským výrobcem vozidel pro hromadnou dopravu Škoda Transportation kontrakt na 40 trolejbusů typu Škoda 32Tr.

Obyvatelé a návštěvníci Brna se mohou těšit na moderní vozidla o délce 12 metrů, která disponují i bateriovým pohonem pro jízdu mimo trolejové vedení s dojezdem minimálně 10 kilometrů. Trolejbusy Škoda 32Tr jsou plně klimatizované, což zejména v letních měsících ocení řidiči i cestující. Vozy nabídnou prostorný interiér, moderní informační systém s LED obrazovkami. Samozřejmostí je i kamerový systém monitorující interiér i nejbližší okolí vozu, což přispívá ke zvýšené bezpečnosti provozu, a také kamera na pantografu trolejbusu.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.    

Škodovácké trolejbusy najezdí ročně v Brně přes 5,5 milionu kilometrů. Brno má nejširší trolejbusovou síť v České republice jde stále cestou rozvoje a modernizace tohoto typu dopravy. Je to perfektní ekologické řešení MHD. „Brno si s provozováním trolejbusové dopravě mezi ostatními městy stále drží prim. Podporovat a rozvíjet tuto formu dopravy je chytré a ekologické. Vítám proto zprávu, že se nám podařilo naplno prolomit předchozí smůlu s výběrovými řízeními na nové trolejbusy a velká obnova jejich vozového parku může pokračovat.,“ vysvětlila primátorka města Brna Markéta Vaňková. „Trolejbusy Škoda 32Tr jsou moderní nízkopodlažní a klimatizované vozy s vydařeným designem. Jejich předností je přídavný bateriový pohon, který umožní dojezd minimálně 10 kilometrů bez trolejového vedení. Toho využíváme zejména při výlukách a dopravních omezeních, kdy trolejbusy nemusíme nahrazovat autobusy – vybraný úsek projedou na bateriový pohon. V první fázi pořídíme 10 vozů, další postup bude záviset na našich finančních možnostech,“ sdělil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. Celková hodnota zakázky je 472 milionů Kč a dodávky trolejbusů odstartují na začátku roku 2023.