12letou Ukrajinku zasaženou granátem operovali až v Ostravě po měsíci cesty

OSTRAVA – Dvanáctileté dívce z ukrajinského Mariupolu operovali v těchto dnech nohu zasaženou granátem lékaři z ostravské fakultní nemocnice. Granát děvče zasáhl, když ve své domovině vyšla z domu.

Základního lékařského ošetření se pacientce samozřejmě dostalo v Mariopulské nemocnici. Čas na operaci dívčiny nohy však již nebyl. Jejich dům byl po nájezdu Rusů naprosto zničen. Následoval okamžitý útěk z Ukrajiny. Na cestu se vydala zraněná dívka s matkou a starší sestrou.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Cesta trojice žen do Ostravy nebyla jednoduchá. Komplikovaly ji vojenské operace a také zničené únikové cesty. „Jediný možný koridor úniku vedl směrem na Rusko, poté do Polska, ze kterého jsme dojely ke známým do Ostravy,“ popisuje matka operované dívky, paní Oksana Petrova.

„Po měsíční cestě se dostaly tyto tři ženy až do Ostravy, kde se jich ujali jejich známí. Ti zajistili převoz dívky do Fakultní nemocnice Ostrava,“ uvedla mluvčí nemocnice, Petra Petlachová.

„Dívku jsme přijali ve stabilizovaném stavu, diagnostikovali jsme ztrátové poranění tepny a na doporučení cévního specialisty jí byl proveden operační výkon,“ přiblížila léčbu malé pacientky staniční lékařka Centra dětské traumatologie a chirurgie, Ivana Slívová.

Zdravotní stav dívky se nyní vyvíjí správným směrem. Podle lékařů je totiž dívčina noha zachráněna. „Prokrvení je zcela v normě, dívka začíná rehabilitovat a věřím, že v dohledné době ji budeme moci propustit do domácího ošetření,“ dodala ještě Ivana Slívová.