Holá místa nad tramvajovým tunelem se zazelenala

BRNO – Zahradníci právě dokončili první fázi výsadby keřů, stromů a popínavých rostlin nad tramvajovým tunelem do Kampusu. Celkové náklady na ozelenění místa vyjdou na 5,5 milionu korun.

Před stavbou bylo nutné vykácet řadu stromů a křovin, které byly ve špatném stavu. Ty nahradí 2000 keřů, 300 stromů a 300 popínavých rostlin. Aktuálně je vysazeno 195 stromů, mezi nimi javory, jasany, duby, lípy, okrasné třešně, jabloně nebo jírovce. Nechybí ani 1500 keřů, zbylých pět set se nasadí na podzim, kdy budou stavební práce z větší části hotové. Zazelenají se i betonové boky tunelu, po nichž se budou pnout rostliny. U  nemocnice jsou v plánu trávníky s okrasnými keři a trvalkami.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„S ohledem na počasí a průběh stavebních prací, které probíhají z velké části hlavně v tunelu, bylo možné přistoupit právě k výsadbě zeleně. Obnova rostlin, která zahrnuje i předchozí kácení, vyjde na více než 5,5 milionu korun. O novou výsadbu se v průběhu dalších let bude starat Veřejná zeleň města Brna,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek. Celá stavba tramvajové trati ke Kampusu bude hotová na konci letošního roku. Aktuálně probíhá pokládka kolejnic. Dělníci jich v tunelu položili více než 200 metrů.