Dálkově vytápěné byty. Při jakých teplotách se přestává dočasně topit a kdy topná sezóna končí úplně

Květnová poledne jsou teplá, rána a večery však často dosti chladná. Někdo v bytě již topení vypíná, jiný se ještě u svého radiátoru rád ohřeje. Obyvatele bytů odkázaných na dálkové vytápění zajímá, jakými pravidly se řídí vytápění v období kolísavých teplot. A kdy vlastně topná sezóna končí?  Podívejme se tedy, podle jakých pravidel se řídí dálkové vytápění.

Kdy se topí

Dle vyhlášky č.194/2007Sb., která stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, začíná topná sezóna 1. září a končí 31. května následujícího roku. To ale ještě samo o osobě neznamená, že se bude skutečně topit. U svých radiátorů se ohřejete, až když průměrná denní teplota venku v daném místě poklesne pod +13 °C a to ve dvou po sobě jdoucích dnech a podle vývoje počasí nelze očekávat, že by následující den došlo ke zvýšení této teploty nad +13 °C.

Kdy zůstane radiátor chladný

Může ovšem také dojít k opačnému případu. Pokud se oteplí tak, že venkovní teplota bude vyšší než +13 °C a to ve dvou po sobě jdoucích dnech a podle vývoje počasí nelze očekávat pokles této teploty pro následující den, pak se topit přestane. Při následném poklesu průměrné denní teploty venkovního vzduchu pod +13 °C se vytápění opět obnoví.

V průběhu topné sezóny se byty a ostatní nebytové prostory vytápějí od 6.00 do 22.00 hod. V mezidobí, tedy v noci, je vytápění omezeno nebo i přerušeno tak, aby byla zajištěna tepelná stabilita místnosti.

I radiátor potřebuje alespoň minimální péči

I když nám radiátor mimo topnou sezónu v dálkově vytápěných bytech příliš tepla neposkytne, je třeba o něj pečovat, abychom se u něj v zimě mohli zase ohřát. Velkou chybou je, pokud radiátory necháváme po celou dobu „netopné“ sezóny uzavřené. Odborníci doporučují nechat termostatické hlavice radiátorů naplno otevřené a navíc je občas protočit. Předejdeme tak poškození jemné mechaniky, která je uvnitř, a také „zatvrdnutí“ otočného systému. Také je užitečné se občas přemoci, popadnout prachovku a na vlhko z hlavice setřít prach, aby se v ní neusazoval.