Zámek Slavkov – Austerlitz: Poznejte kousek Francie u Brna

Nádherný barokní zámek Slavkov – Austerlitz je znám především díky legendární bitvě tří císařů i jako rezidence slavného rodu Kouniců. Nechte se okouzlit velkolepou budovou, jejími honosnými interiéry, uměleckými sbírkami i přilehlým zámeckým parkem. Zámek Slavkov u Brna, místo významných setkání, prostě musíte zažít!

Zámek Slavkov hostil tři císaře

Při návštěvě Jihomoravského kraje si určitě naplánujte návštěvu krásného zámku ve Slavkově u Brna. Slavkovský zámek, německy Austerlitz, patří k nejmohutnějším barokním stavbám na Moravě a představuje dominantu města. Jeho historie se začala psát ve 13. století, kdy zde existovala komenda řádu německých rytířů. Koncem 16. století získal zámek renesanční podobu, v barokní rezidenci rodu pánů z Kounic se proměnil na přelomu 17. a 18. století.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Do dějin se zámek zapsal také jednou z nejslavnějších napoleonských bitev, která se odehrála v roce 1805, bitva tří císařů neboli bitva u Slavkova. Slavkovský zámek rakouské a ruské vojevůdce okouzlil natolik, že zde přenocovali. Dnes je vlastníkem zámku město Slavkov u Brna a pro svou historickou hodnotu byl v roce 2008 vyhlášen národní kulturní památkou.

Zámek Slavkov u Brna – Austerlitz. Autor: Herbert Frank. Zdroj: Creative Commons, licence BY 2.0
Zámek Slavkov u Brna – Austerlitz. Autor: Herbert Frank. Zdroj: Creative Commons, licence BY 2.0

Nenechte si ujít poutavé i tajemné putování zámkem

Nádherné interiéry i exteriéry, zámecký park a bohatý kulturní program. Tím vším žije skvostný slavkovský zámek. Nechte se navnadit k jeho návštěvě bohatou nabídkou prohlídkových tras.

  • Historické sály vás ohromí svou krásou a zdobností, kterou představují nástropní fresky. Prohlédnete si Sál předků, odkud je vidět na „Napoleonův balkon“, Historický sál, jež je zase pamětníkem doby, kdy zde bylo podepsáno příměří po bitvě u Slavkova, a zámeckou kapli. Vezměte na prohlídku sálů i děti! Čeká je zábava i poučení. Na pokladně požádejte o průvodce s pastelkou, a pak už mohou malí návštěvníci doplňovat, řešit úkoly a vykreslovat obrázky.
  • Historické salonky potěší milovníky uměleckých slohů. Budete procházet místnostmi, které jsou vybavené stylově od renesance po empír.
  • Šifra pana knížete, tak tuto prohlídku na zámku Slavkov – Austerlitz musíte s dětmi zažít! Nezapomeňte si připravit svůj fotoaparát a stisknout spoušť, až vaše ratolest bude oděna v kostýmu a stane se vyšetřovatelem záhady na zámku.
  • Prohlídka pro nebojácné, to je Právo útrpné na Slavkovsku. Expozice vám představí nejen samotné mučící nástroje z dílny křenovského uměleckého kováře Oldřicha Bartoška, ale díky moderní audiovizuální technice se na chvíli přenesete do doby, kdy vězni pykali za své hříchy.
Freska na stropě na zámku ve Slavkově u Brna. Autor: Wolfgang Sauber. Zdroj: Creative Commons, licence BY 4.0
Freska na stropě na zámku ve Slavkově u Brna. Autor: Wolfgang Sauber. Zdroj: Creative Commons, licence BY 4.0

Chcete zažít zámek Slavkov jinak?

Přijeďte na speciální prohlídky, ale pozor, konají se pouze ve vybraných termínech (přesné datum zjistíte na internetových stránkách slavkovského zámku). Nezapomeňte na rezervaci. A na co se můžete těšit?

  • Hraná a pohádková prohlídka, to jsou krásné princezny, zlé čarodějnice, strašidla, škola kouzlení a mnoho dalších nadpřirozených bytostí, které pro vás na zámku ve Slavkově odehrají sami průvodci.
  • Oživené historické prohlídky vám představí historická fakta formou hraných scének.
  • Také jste jako malí rádi prozkoumávali půdy svých babiček? Tak právě prohlídka zámecké půdy a krovů je pro vás „jako dělaná”. Za odměnu se vám poté dostane ten nejkrásnější výhled na zámecký park ze střechy zámku.
  • Zajímá vás, co se skrývá v zámeckých depozitářích? Tak neváhejte a rezervujte si prohlídku zámeckých depozitářů. Při ní si projdete celé druhé patro zámku, kam se běžný návštěvník jen tak nedostane. A jako bonus dostanete výklad od jednoho z historiků osobně.
  • Slavkovské bojiště je unikátní poznávací okruh, který vás zavede přes bitevní pole až na Slavkovský zámek. Během odborného výkladu průvodce se dozvíte, jak probíhala bitva tří císařů v roce 1805 a proč se díky ní Napoleon Bonaparte zapsal do evropské historie.
Socha Flory v zámeckém parku ve Slavkově u Brna. Autor: Noe. Zdroj: Creative Commons, licence BY 1.0
Socha Flory v zámeckém parku ve Slavkově u Brna. Autor: Noe. Zdroj: Creative Commons, licence BY 1.0

Procházka zámeckým parkem

Jste plni historických dojmů, tak to se vám určitě bude hodit procházka zámeckým parkem, který tvoří nedílnou součást celého zámeckého areálu. Patří k nejvýznamnějším historickým zahradám na území Moravy a je krásným vycházkovým místem zvoucím i k aktivnímu odpočinku. Výlet na zámek Slavkov – Austerlitz bude pro vás nezapomenutelným zážitkem, nenechte si jej ujít!

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době a vstupném najdete na internetových stránkách zámku Slavkov – Austerlitz.

Místo výletu

Kraj: Jihomoravský
Okres: Vyškov
Město: Slavkov u Brna

Kontakt

Zámek Slavkov – Austerlitz
Palackého nám. 1
684 01 Slavkov u Brna

tel.: +420 513 034 156
e-mail: infocentrum@zamek-slavkov.cz
www.zamek-slavkov.cz

Tip na fajn výlet

Plánujete výlet do jihomoravské metropole? Udělejte si zastávku v zajímavé brněnské zoologické zahradě. Zoo Brno zvládnete i s kočárkem, nadšené budou především děti. Tolik zvířátek neuvidíte každý den.