Odkud mají některé přírodní národy tak podivuhodné astronomické znalosti?

Dogoni – to jsou čtyři spřátelené africké kmeny na jižní Sahaře. V letech 1946 – 1950 mezi nimi žili francouzští vědci Marcel Griaule a Germaine Dieterlen. Seznámili se se staletými tradicemi a znalostmi Dogonů, protože byli brzy považováni za členy kmene.

Sirius A a B

Jejich informace jsou proto autentické. O Dogonech je tak známo, že po staletí uctívají jasně zářící hvězdu Sirius. Vlastně se Sirius skládá ze dvou hvězd: kolem Siria A, který je na nočním nebi velmi zřetelný, krouží Sirius B – „bílý trpaslík“ – který není viditelný pouhým okem.

Dogoni však znají i „trpaslíka“. Věděli, že je bílý, a že je z materiálu těžšího než pozemské železo. A skutečně – hustota Siria B je větší než dvacet tisíc tun na metr krychlový.

Zvláštní znalosti

Navíc Dogoni věděli, že trpaslík obíhá hlavní hvězdu po eliptické dráze. Znali také postavení Siria A uvnitř této elipsy. Také o ostatním vesmíru byli „necivilizovaní“ obyvatelé naší planety velmi dobře informováni – věděli kupříkladu, že Země je kulatá, a že se točí kolem své vlastní osy. Dogonům bylo zřejmé i to, že Mléčná dráha má tvar jakési spirály, což věda zjistila teprve poměrně nedávno. Dogoni dokázali i vyznačit prstenec, který obklopuje Saturn, třebaže není vidět pouhým okem.

Jak je to všechno možné? Dogoni věří, že své poznatky získali od návštěvníků ze Siria, kteří údajně v začátcích naší civilizace přistáli na naší planetě. Dogoni nazývají tyto návštěvníky „nommos“ – obojživelní tvorové.

Co vědí Pygmejové?

Podobně nepochopitelné znalosti mají i další kmeny světa. Francouz Pierre Hallet žil 18 měsíců mezi Pygmeji v lesích Ituri v centrální Africe a byl čestným náčelníkem kmene Ef´e.

Udivovalo jej, že tito Pygmejové, kteří žili zcela mimo civilizaci, odpradávna označovali planetu Saturn jako „Bibi Tiba Abutsiua ani“ – jako hvězdu devíti měsíců. Přitom devátý měsíc byl malý – a byl objeven teprve v roce 1966. Odkud o něm Pygmejové věděli, Francouz nepochopil.

Jsou hvězdy bohové?

Maorové, původní obyvatelé Nového Zélandu, uctívají hvězdy jako božstva. Dávají jim jména a na svých poutích se orientují výhradně podle souhvězdí. Nejvýznamnější hvězdou, která je také odpovídajícím způsobem uctívána, je Parearu, o němž Maorové vědí, že je obkroužen prstencem. Označením Parearu se rozumí Saturn. Je ale jisté, že prstenec není pouhým okem rozeznatelný.